KİTAPLIK

Ruşen Çakır'dan bomba Kürt sorunu kitabı hem de...

Gazeteci Ruşen Çakır'ın yeni kitabı "Kürt Realitesinden Kürdistan Realitesine" işte böyle bir katkı için kaleme alınmış durumda.

Ruşen Çakır'dan bomba Kürt sorunu kitabı hem de...
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
 
"Kürt sorunu Türkiye için 'tüm sorunların anası'dır. Üstelik Kürt sorunu sadece Türkiye'nin değil, geniş bir coğrafyanın sorunudur. Ve bu sorunun özü itibariyle aynı zamanda bir dil sorunudur. Dolayısıyla Kürtçe'yi yaşatmak, kullanımını yaygınlaştırmak, zenginleşmesi için çaba göstermek aynı zamanda Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunmak anlamına gelmektedir."


Gazeteci Ruşen Çakır'ın yeni kitabı "Kürt Realitesinden Kürdistan Realitesine" işte böyle bir katkı için kaleme alınmış durumda.

"Böylesi bir misyonun esas taşıyıcılarının Kürtler olması gerekir, fakat bölgenin Kürt olmayan ama Kürt sorununun demokratik yollarla kalıcı olarak çözülmesini isteyen insanlarının da, imkanları nispetinde bu konuda ellerinden geleni yapmaları da bir ödevdir." diyor Çakır kitabın tanıtım yazısında.

Çakır'ın, Kürt sorunu ekseninde Türkiye ve bölgede yaşanan gelişmeler üzerine kaleme aldığı bazı makaleler ve yaptığı mülakatlar Mihemed Jiyan'ın Kürtçe çevirileriyle Metis Yayınlarından çıkan kitapta bir araya getirildi.

İşte Ji Realîteya Kurd Ber Bi Realitêya Kurdistan ve Serencama Meseleya Kurd kitabının Kürtçe tanıtımı:

"Pirsa Kurd, li Tirkiyê 'maka hemû pirsgirêkan' e. Herwiha pirsa Kurd, ne tenê Tirkî, pirsgirêka cografyayeke berfireh e. Ev pirsgirêk jî di bingeha xwe de meseleyeke zimanî ye. Loma divê ji bo pêşdebirin, dewlemendkirin û belavbûna zimanê Kurdî herkes ji hêla xwe ve hewl bide. Xebateke wisa di heman demê de ji bo çareseriya pirsa Kurd jî piştgiriyek e. Bêguman, serkêşên misyoneke bi vî rengî lazim e Kurd bin. Lêbelê kesên ku dixwazin pirsa Kurd bi rêyên demokratik bigihê çareseriyeke mayinde jî, divê li gorî îmkanên xwe tişta ji destê wan tê bikin. Ev wezîfeyek e."

Di vê kitêbê de, wergera hin nivîs û dîdarên rojnamevan Ruşen Çakır ên li ser pirsa Kurd û karvedanên wê li Tirkiyê û herêmê cî digirin. Çakır, di van nivîsan de bûyerên girêdayî meseleya Kurd û herêmê heldisengîne.
ÇOK OKUNANLAR