KİTAPLIK

Ruşen Çakır 'Erdoğan-Gülen savaşı'nın kitabını yazdı

Ruşen Çakır sonunda okurlarının beklentisini karşılayan bir kitaba imza attı. Semih Sakallı ile birlikte 100 Soruda Erdoğan x Gülen Savaşı isimli bir kitap yazdı.

Ruşen Çakır 'Erdoğan-Gülen savaşı'nın kitabını yazdı
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK

1990 yılında kaleme aldığı Ayet ve Slogan
kitabı ile Türkiye'de az bilinen ama çokça korkulan İslami hareketi derinlemesine analiz eden Ruşen Çakır, merkez medyada yer alan ancak İslamcı hareket ile en çok ilgilenen, bu ilgisini gerek gazete köşe yazısı, gerek akademik makale gerek de kitap olarak okurları ile paylaşan bir isim.

17 Aralık süreci sonrasında Gülen Cemaati ile AK Parti ve özellikle de Fethullah Gülen ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki savaş gün yüzüne çıktığında okurun beklentisi, bugüne kadar Ayet ve Slogan,  Ne Şeriat Ne Demokrasi, Direniş ve İtaat, Derin Hizbullah gibi kitaplar kaleme alan Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'ın süreci yorumlamasıydı.

Köşe yazılarının kısa ve ister istemez kısıtlı alanında elinden geldiği kadar yazıp yorumlayan Ruşen Çakır, sonunda okurunun beklentisini karşılayacak bir kitap yazdı.

Semih Sakallı ile birlikte 100 Soruda Erdoğan x Gülen Savaşı isimli bir kitap hazırlayan Ruşen Çakır'ın 240 sayfalık çalışması Metis Yayınları imzası ile okurla buluştu.

DenemeSORU CEVAP FORMATINDA BİR KİTAP

Kitabın içeriği tanıtım yazısında şöyle anlatılıyor yazarlar tarafından:

On iki yıla varan AKP iktidarıyla dindarlar merkeze taşındılar. Demokrasiye inanan birçok insan bunun bir "normalleşme" ile sonuçlanmasını umut etti. Ancak hemen ardından AKP-Cemaat savaşının patlak vermesi ve bu savaşla ortaya çıkan hukuksuzluklar, asıl sorunun sistemin merkezinde kimin olduğunda değil, sistemin bizzat kendisinde olduğunu gösterdi. Cemaat-Hükümet savaşı, oyuna dokunmadan sadece oyuncuları değiştirerek Türkiye'nin önünün açılamayacağını net bir şekilde kanıtlamış oldu.

Erdoğan-Gülen savaşında taraflar kendilerinin haklı, diğerlerinin haksız olduğunda ısrarcı. Birbirlerine yönelttikleri eleştiri ve suçlamaların çoğu kulağa fazlasıyla inandırıcı, kendilerini savunmak için geliştirdikleri argümanlar ise bir o kadar inandırıcılıktan uzak geliyor.

Soru-cevap formundaki bu kitap, bir ittifaktan savaşa evrimleşmiş AKP-Cemaat ilişkilerinin çeşitli aşamalarına açıklık getirmeyi amaçlıyor. Demokratikleşme, şeffaflaşma ve hukuksallığa bir katkı olarak okunmasını arzu ederiz.

2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nden başlayarak AKP-Cemaat İttifakının Birlikte Yürüttüğü Siyasi Davaları, 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumunu, Mavi Marmara olayını, MİT Krizini, çözüm sürecinin başlaması ile birlikte boyut değiştiren Kürt Sorununu, Dershanelerin Kapatılmasını ve herşeyin gün yüzüne çıktığı 17 Aralık Sürecini ele alan kitap, AKP-Cemaat Savaşına Muhalefetin Yaklaşımına ve Abdullah Gül'e de ayrı birer bölüm ayırmış.

BİR DİZİ DE SÖYLEŞİ VAR

30 Mart ve Sonrasının değerlendirmesi  ile Kaset Savaşlarının gelişimini de ele alan kitap bir dizi de ek içeriyor.

Berna Turam, Hanefi Avcı, Cevat Öneş ve Ali Bayramoğlu ile yapılan söyleşilerin dışında kitapta bir de Oda TV davası nedeniyle içeri alınan ve 1 yıla yakın cezaevinde kaalan Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın ağzından başlarına gelenlere yer veriliyor. 

GİRİŞ BÖLÜMÜNDEN BİR PARÇA

DenemeFethullah Gülen cemaati ile AKP Hükümeti arasındaki savaş 17 Aralık 2013’te yaşanan geniş çaplı rüşvet/yolsuzluk operasyonuyla alenileşti. Bu savaşın nedenlerini, 2014 yılı haziran ayının ortasına kadarki altı aylık süre içinde kat ettiği evreleri ve daha sonra nasıl gelişebileceğini merak edenlere yardımcı olmak amacıyla kaleme aldık bu kitabı. Alabildiğine dinamik, bütün yönleriyle aydınlanmamış ve büyük ölçüde psikolojik harp yöntemleriyle seyreden, hem devleti hem toplumu yakından ilgilendiren, ulusal sınırları aşıp küresel bir boyut kazanan ve bütün bunlara bağlı olarak, daha ne kadar devam edeceğinin, nasıl sonuçlanacağının kestirilmesi hayli zor olan bir savaş söz konusu.

Bir diğer zorluk, savaşan tarafların son derece güçlü olmaları ve her ikisinin de üçüncü şahıslara “ya bizdensin, ya onlardan” şeklinde dayatmada bulunması. Diğer bir deyişle, taraflara olabildiğince eşit mesafeden bakarak, olup biteni mümkün olduğu ölçüde objektif bir şekilde anlatmaya yönelik çabaların savaşan taraflarca tasvip edilmemesi, hatta boğulmaya çalışılması.

Kuşkusuz sıralamaya çalıştığım zorlukların her biri biz gazeteciler için aynı zamanda birer tahrik ve teşvik unsuru. Bu nedenle, 17 Aralık süreci başladıktan ve daha uzun bir süre sonuçlanmayacağı anlaşıldıktan hemen sonra bu kitap için kolları sıvadık. En çok kitabın zamanlaması konusunda tereddüt ettik. Önce, AKP Hükümeti’nin Cemaat’e karşı geniş çaplı bir operasyon başlatmasını beklemeye karar vermiştik. Fakat bir süre sonra “inlerine gireceğiz” sözlerinin pratiğe yansımasının epey zaman alacağı anlaşılınca 30 Mart 2014 yerel seçimlerini beklemeyi düşündük. Sonuçta haziran ayının ortalarına doğru kitaba noktayı koyduk.

İlkin, büyük çoğunluğu Vatan gazetesinde çıkmış olan konuyla ilgili yazılarımı, onları pekiştirecek bazı eklerle birlikte kronolojik olarak toplamayı düşündük. Ancak yazıların bazılarında güçlü öznel vurgular bulunması, bazı önemli temaların birçok yazıda tekrarlanması, yazıların çoğunda diğer yazılara referans verilmesi gibi nedenlerle bunun pek de iyi bir fikir olmadığına kani olduk. Nihayet kitabı soru-cevaplar üzerinden kaleme alma düşüncesiyle sorunumuzu çözmüş olduk.

Mavi Marmara olayı, MİT krizi ve dershane krizi gibi olaylarla hükümet ile Cemaat arasındaki ilişkilerin bozulmasının, bu iki gücün arasında bir “savaş”a yol açtığını ilk kez dile getirdiğimde her iki taraftan da “fitne” ve “nifak” çıkarmakla suçlanmıştım. Fakat 17 ve 25 Aralık yolsuzluk/rüşvet operasyonlarıyla birlikte bunun açık seçik bir savaş olduğu konusunda ortak bir kanaat oluştu. Bu nedenle kitabın adında “rekabet”, “çatışma” gibi yumuşak kavramlar yerine, hiç tereddüt etmeden “savaş”ı kullandık.

Yine kitabın adını belirlerken bu savaşın esas olarak kimlerin arasında olduğu konusunda aramızda epey tartıştık. Sonuçta bunun esas olarak Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki bir savaş olduğuna hükmettik. Öncelikle gerek AKP, gerekse Cemaat büyük ölçüde liderler üzerinden yükseliyor. Hem Erdoğan’ın hem Gülen’in hareketlerini en ufak ayrıntısına kadar kontrol etmeye gayret ettiklerini, ne partide ne Cemaat’te lidere rağmen, hele lidere karşı var olabilmenin mümkün olmadığını biliyoruz.

Halbuki gerek iktidar partisi, gerekse Gülen cemaati bünyesinde bu savaştan fazlasıyla rahatsız olan, bunda aktif bir şekilde yer almamaya gayret gösteren çok kişi var. Ancak ne Erdoğan ne de Gülen bu türden özgürlük, hatta özerklik arayışlarına sıcak bakıyorlar. Zaten dershane krizi gibi ilk muharebelerde Erdoğan ve Gülen geri planda ve sessiz kalırken 17 ve 25 Aralık’tan sonra, önce Erdoğan, ardından Gülen bizzat savaşta yer alarak bunun esas olarak bir liderler savaşı olduğunu teyit etmiş oldular.

Hükümet bizi ısrarla “devlet içindeki devlet”e karşı mücadelesine destek olmaya, Cemaat de yolsuzluklara karşı yargının yanında durmaya çağırıyor. Yolsuzluk iddialarını ciddiye alacak kadar AKP’yi, “devlet içinde devlet” iddialarını ciddiye alacak kadar da Cemaat’i tanıdığımızı düşünüyoruz. Bu nedenle Cemaat kontrolündeki “devlet içindeki devlet” yapılanmasını tasfiye ettiği ölçüde hükümete, yolsuzlukla mücadele ettiği ölçüde yargıya (dolayısıyla Cemaat’e) destek olmanın bir sakıncası olmadığı kanısındayız. Diğer yandan, demokrasi ve şeffaflığı savunduğumuz için, şeffaflıktan uzak olan Cemaat’e, milli iradeden kastı çoğulcu demokrasi olmayan hükümete (dolayısıyla Erdoğan’a) kayıtsız şartsız destek vermeyi düşünmüyoruz.

Ve kitabımızı esas olarak bizler gibi, demokratikleşme ve şeffaflaşmaya katkıda bulunmadığı (ve bulunmayacağı) açık olan hükümet ile Cemaat arasındaki savaştan olabildiğince uzak durmaya ama aynı zamanda onu anlamaya çalışanların dikkatine sunuyoruz.

ÇOK OKUNANLAR