TV HABER

RTÜK' format değiştiren izdivaç programlarını uyardı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, bazı evlilik programlarının yeni formatlarında da insanların mahremine girildiğini ve bu konuda şikayetlerin arttığını belirttti

RTÜK' format değiştiren izdivaç programlarını uyardı

İlhan Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlilik programlarının, vatandaşların yoğun tepkisi ve 6112 sayılı yasa kapsamında uygulanan müeyyidelerin ardından sona erdiğini anımsattı.

Bazı programların da format değişikliğine giderek, yoluna devam ettiğine işaret eden Yerlikaya, "Görüyoruz ki bu formatlara da şikayetler artmaya başladı." dedi.

Toplumu aydınlatmak için yapılan iyi yayınlarla birlikte kişilik haklarını zedeleyen, insanları rencide eden ve mahremlerine giren yayınların da yapıldığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Evlilik programlarında da benzer şeyler oluyordu, kişilerin  mahremlerini didikleye didikleye ne varsa 80 milyona anlatılıyordu. Şimdi benzer  durum, buralarda da olmaya başladı ve şikayetler de artmaya başladı. Yani bu  şekilde devam ederlerse düzenlemezlerse reyting uğruna yapılıyor tabi bunlar, o  zaman bunlarla ilgili de 6112 sayılı yasa kapsamında mücadelemiz sürecek."

Yerlikaya, RTÜK'ün bu tip yayınlarla ilgili para cezasından lisans  iptaline kadar uzanan müeyyidelerinin bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuları  zaman zaman yayıncılarla görüştüklerini, yine de düzeltilmezse müeyyide  uyguladıklarını bildirdi. Yerlikaya, kamuoyundan gelen tepki ve şikayetleri de  yayıncılara bildirdiklerini belirterek, "Yani yayıncıların da şikayet barının ne  kadar yükseldiğinden veya indiğinden haberleri var. O bakımdan bazen  düzeltiyorlar ama bazen de düzeltmiyorlar. İşte reyting yarışı, rekabet koşulları  maalesef bu tür ihlallerin olmasına sebep veriyor ve o zaman biz de müdahale  ediyoruz." ifade etti

''ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUZ''

Her zaman karşılıklı diyalogla hareket etmekten yana olduklarını ve  müeyyidenin son aşamada uygulandığını aktaran Yerlikaya, şu değerlendirmelerde  bulundu:

"Çok tartışarak, üzülerek uyguluyoruz bu müeyyideleri, isteyerek  vermiyoruz. Esas olan yayıncılarımızın etik kurallar çerçevesinde, toplumsal  sorumluluk bilinci içerisine bu işi yapmaları. Daha önceki yıllarda radyo,  televizyon kanallarıyla birlikte Yayıncılık Etik İlkeleri'ni belirledik.  Yayıncılarımızın hepsi de bunu imzaladı. Önümüzdeki günlerde bu etik ilkeler  güncellenecektir. Dolayısıyla onlardan beklentimiz biz bir şey yapmadan onların  öz denetim mekanizmalarını çalıştırarak bu işi düzeltmeleridir."

'''ZARARLI MADDE' DE, NİYE 'KEYİF VERİCİ MADDE' DİYORSUN?  

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, bağımlılıkla mücadele konusunda da  özellikle haber bültenlerinde kullanılan dilin önemine işaret etti. Bu konuda  yanlış ifadelerin haber bültenlerinde yer alabildiğine değinen Yerlikaya,  "Uyuşturucu kullanımı, bağımlılıkla ilgili konularda haberlerde 'keyif verici  madde' denilebiliyor. 'Keyif verici madde' olur mu, sen baştan çocuklarda merak  uyandırıyorsun. 'Zararlı madde' de, niye 'keyif verici madde' diyorsun?"  ifadesini kullandı.

Bazı haberlerde de "50 milyon dolar değerinde uyuşturucu madde  bulundu" gibi cümlelerin kullanılabildiğini aktaran Yerlikaya, bu tip zararlı  maddelerin parasal değerine yer vermenin özendirici bir işlev yüklenmesi  sebebiyle doğru olmadığını vurguladı.

DİZİ FİLMDE 'KAFAM İYİ OLDU' DİYOR''

Yerlikaya, kimi dizi filmlerde de alkol ve madde bağımlılığı konusunda  benzer ifadelerin geçtiğini belirterek, "Dizi filmde 'Kafam iyi oldu' diyor  mesela. Eğer aşırı alkol, uyuşturucu aldıysan kafan bozuk demektir. Yani zihinsel  melekelerin bozuk demektir. 'Kafam iyi' demek onu teşvik ediyor gibi bir anlama  geliyor. Dolayısıyla bu tür haberlerde, dizilerde kullanılan dil de çok  önemlidir. Bunların hepsini 'illa Radyo ve Televizyon Üst Kurulu söyleyecek' diye  bir şey yok. Bunu kendilerinin de düşünmesi lazım." dedi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığındaki Bağımlılıkla Mücadele  Yüksek Kurulunun çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Yerlikaya, RTÜK olarak da bu  konudaki hassasiyeti, düzenledikleri toplantı ve sempozyumlarda sık sık dile  getirdiklerini bildirdi

''TELEVİZYON, İNTERNET, ANNE BABALAR TARAFINDAN 'DADI' GİBİ DÜŞÜNÜLÜYOR''

RTÜK Başkanı Yerlikaya, aynı zamanda "internet ve medya bağımlılığı"  gibi bir rahatsızlığın da bulunduğunu anlatarak, medya ve internet sınırlamasının  da bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizde bu kontrol yapılamıyor.  Maalesef televizyon, internet, anne babalar tarafından bir 'dadı' gibi  düşünülüyor. Çocuktan sıkıldığında, durduramadığında televizyonu, cep telefonunu  veriyor 'hadi şununla oyalan' diyor. Kendisi de başka işini yapıyor. Böyle de  düşünmemek lazım."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar