KULİS

RTÜK Kanal D'deki o filme acımadı! Bakın hangi sahnelere ceza kesti

RTÜK, bu kanalda yayınlanan "Toygar" adlı şahsın yasak ilişki yaşadığı kadınla evlenebilmek için karısını öldürmeye karar vermesini anlatan "N'apcaz Şimdi" adlı yerli sinema filmini masaya yatırdı.

RTÜK Kanal D'deki o filme acımadı! Bakın hangi sahnelere ceza kesti

RTÜK Kanal D'ye, tartışma yaratacak alkol cezası kesti. Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre RTÜK, bu kanalda yayınlanan "Toygar" adlı şahsın yasak ilişki yaşadığı kadınla evlenebilmek için karısını öldürmeye karar vermesini anlatan "N'apcaz Şimdi" adlı yerli sinema filmini masaya yatırdı.

Filmde, elinde viski olan müdür sahnesini "viskiyi prestij içkisi gibi gösteriyor" diye eleştiren RTÜK, doğum gününde içki içilmesi sahnesini de yerden yere vurdu. Filmden dolayı Kanal D'ye, "İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu" çerçevesinde ceza kesildi.

Filmin, çocuklar ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek içeriklere sahip olduğu vurgulanarak, "Bunlardan en dikkat çekici olan ise, alkol kullanımının çok yoğun ve teşvik edici bir şekilde sunulmasıdır. Uzun bir süre filmin sahnelerinde arkla arkaya alkol görüntüleri herhangi bir buzlama işlemine tabi tutulmaksızın verilmiştir" dedi.

VİSKİ PRESTİJ İÇKİSİ Mİ?

RTÜK'ün, ceza verdiği diyaloglardan biri şöyle:

Hale: Ben viski alim lütfen, duble olsun
Alper: O zaman ben de bir viski alayım be Toygarcığım. Şu müdürünm eline bir viski yakışmaz mı?
Hale: Ay yakışmaz mı! Ay yakışmaz mı! Yakışır, yakışı! Bana da bir viski lütfen, müdürün karısı olarak he.

Bu sahneden yola çıkan RTÜK, "Şu müdürün eline bir viski yakışmaz mı?" ifadesiyle alkol yüceltilmiş, müdür olan bir kişinin eline ancak viskinin yakışacağı gibi bir anlayışla alkol bir imaj ve statü unsuru olarak sunulmuştur" dedi.

DOĞUM GÜNÜNDE İÇKİ Mİ İÇİLİR?

Yayınlanan filmde alkolün "bir kültürel değer" olarak da yansıtıldığını iddia eden RTÜK, buna örnek olarak da filmde geçen şu diyalogları verdi:

Hande: Haleciğim, daha yeni geldik. Ne ara bitirdin içkini?
Hale: Doğum günü ya! Bugün içmeyeceğiz de ne zaman içeceğiz?
Nalan: Kız haklı. Burda içmeyecek de ne zaman içecek?
RTÜK, "Bu ifadelerle alkol kültürel bir kod olarak sunulmuştur" dedi.

HALE "OHH" DEDİ, KANAL CEZA ALDI

RTÜK, başka bir sahnede de alkolün "rahatlatıcı bir unsur" olarak yansıtıldığını da öne sürerek, şu sahneyi örnek verdi:

"Toygar, elinde bir şişe alkol ve bir bardak olduğu halde bulunduğu odadan salona doğru yöneliyor ve Hale'yi yere düşmüş ve tepkisiz bir şekilde görüyor. Önce Hale'ye sesleniyor. Hale tepki vermiyor. Bunun üzerine bir yudum çekip 'ohh' diyor. Bu sahnede alkol adeta inşası sıkıntıdan kurtaran ve onu rahatlatan bir içecekmiş gibi gösterilmektedir"

ÇOK OKUNANLAR