REKLAM

Reklamlara altyazı ve dip not yasağı

Hükümetin banka kredileriyle ilgili aldığı önlemlerin ardından bankaların gazete ve televizyonlarda yer alan reklamlarına “altyazı” ve “dipnot” yasağı geliyor.

Reklamlara altyazı ve dip not yasağı
Sanayi Bakanlığı’nın hazırladığı yeni tebliğe göre, reklamlarda vatandaşın ekonomik çıkarlarını ve satın alma kararlarını etkileyebilecek bilgilerin, alt yazı ve dip not biçiminde yer almasının önüne geçilecek.

Tebliğ taslağıyla ilgili bilgi veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, şunları söyledi: “Ticari reklam ve ilanlarda tüketiciyi yanıltmaya ve aldatmaya yönelik uygulamalara bu şekilde son vermeyi amaçlıyoruz. Reklamlarda tüketicinin doğrudan ekonomik çıkarını ve satın alma kararlarını olumsuz bir şekilde etkileyecek nitelikteki bilgiler de artık açık ve anlaşılır şekilde reklamın içinde yer alacak. Yani tüketicinin karar alması için önemli olan bilgiler artık altyazıyla ve dipnotta değil ana reklam içerisinde yer almak zorunda olacak. Okumakta veya görmekte bile zorluk çektiğimiz çok küçük yazılar artık tüketicinin göreceği bir şekilde reklama taşınacak. Tebliğ taslağını Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdik.”
 
Kritik düzenlemeler
 
Ticari Reklam ve İlanlarda Altyazı ve Dipnotların Kullanılmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ taslağında kritik düzenlemeler yeralıyor. Buna göre, “ticari reklam ve ilanlarda yer alan ana vaadin istisnası niteliğinde olan ancak tüketicilerin karar vermesi açısından çok önemli olan bilgilerin açık ve anlaşılır bir şekilde reklamın ana mesajında belirtilmesi, ana vaadin esaslı unsuruna hiçbir suretle alt yazıda veya dipnotta yer verilmemesi gerektiği” hüküm altına alınıyor. Örneğin, bir mağaza tarafından düzenlenmiş kampanya reklamlarında, “10 katını ödüyoruz” ana vaadine yer verdikten sonra, bu vaadin istisnalarının veya kampanya detaylarının dipnotta veya altyazıda belirtilmesi zorunlu olacak ancak ana vaadin istisnası niteliğindeki ifadeler asgari düzeyde tutulacak. Gazete ve dergi reklamlarında, broşür ve benzeri yazılı mecralarda yayımlanan reklam ve ilanlardaki dipnotlarda kullanılan yazı boyutu, en az “Arial 8 punto” büyüklüğünde olacak.
 
Gazete Vatan
ÇOK OKUNANLAR