RÖPORTAJ

Penguen çizeri: 'Kapakta öngördüğümüz şey gerçek oldu'

Ayşe Arman 11 ay hapis cezasına çarptırılan Penguen dergisinin kapak karitaktüründeki espiriyi bulan Özer Aydoğan ile konuştu.

Penguen çizeri: 'Kapakta öngördüğümüz şey gerçek oldu'

Pazar günü Bahadır Baruter ile röportaj yapan Ayşe Arman, bugün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘top işareti‘ yaparak hakaret ettikleri suçlamasıyla 11 ay hapis cezasına çarptırılan Penguen dergisinin kapak karitaktüründeki espiriyi bulan Özer Aydoğan ile konuştu.

Arman,  Özer Aydoğan'a o espiriyi nasıl bulduğunu da sordu, mizah dergilerinde kapak karikatürünün nasıl çizildiğini de konuştu. Arman'a "Biz öngördük ama gerçek oldu. Bu da ne kadar doğru ve isabetli olduğunu gösteriyor." diyen Aydoğan bakın o sorulara nasıl yanıt verdi:

PİŞMAN OLDU MU?

Bu espri aklına nasıl geldi?
-Muhalif basın, gazetecilerin ve diğer çalışanların işten çıkarılmalarını bir "kurban verme" süreci olarak görüyor. Biz de konuyu; açılışlarda, önemli hadiselerde kurban kesme ritüeline bağlayarak, kapağı oluşturduk.

Pişman oldun mu?
-Espri aklıma geldiği için mi? Yok canım! Hakaretsiz, küfürsüz temiz bir kapak. Neden pişman olayım ki?

Peki bu kadar patırtı kopacağı aklından geçmiş miydi?
-Hayır. Niye geçsin? Yalın ve net anlaşılacak bir kapak. Yoruma açık hiçbir yeri yok.

MİZAH DERGİSİ KAPAĞI NASIL ÇİZİLİYOR?

Sizin çalışma tekniğiniz nasıl? Espriyi bulduktan sonra, "Abi şöyle şöyle olacak" diye tarif mi ediyorsun?
-Kapak, derginin ortak eseri. Fikri bulan kişi basitçe eskizler. Onlarca eskizden en beğenileni kapak olmak üzere seçilir ve çizecek kişiye verilir.

Peki o kişi senin esprine katkı yapabilir mi? Arada, "Yok ya, anlam kaymış, bu benim esprim değildi!" dediğin oluyor mu yani...
-Hayır. Çizerler, verilen eskizlere sadık kalırlar. Bir kere hemfikir olduktan sonra çizen kişi, espriyi kafasına göre değiştirmez. Ekleme ya da çıkarma yapmaz. Bu nedenle, "Bu, benim bulduğum espri değildi!" gibi bir şey söz konusu olamaz.

BAŞTA ŞAŞKINDIM ŞİMDİ ÖFKELİYİM

Bu espride savcının iddia ettiği şey aklına gelmiş miydi?
-Ben ceketini ilikleyen bir görevli düşündüm. Bahadır Baruter de ceketini ilikleyen bir görevli çizdi.

Peki o hareketin argo el işareti olarak anlaşılmasına ve ceza almanıza şaşırdın mı?
-Başta şaşkındım, şimdi öfke daha baskın.

Savcı, avukat ve suç duyurusunda bulanan kişi dışında, o hareketin, savcının iddia ettiği hareket olduğunu söyleyen çıktı mı?
-Ben rastlamadım. Böyle düşünenler, kapağı görmemişledir! Bize gelen tepkiler genelde destekleyici. Ama gözü kapalı, biz ne yapsak küfür, hakaret ve tehdit eden bir trol takımı var tabii, onlardan da nasibimizi aldık.

ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ ŞEY GERÇEK OLDU

Sen nasıl değerlendiriyorsun olan biteni?
-Bizim kapağımızın mesajı, şimdi içine düştüğümüz bu durum. Biz öngördük ama gerçek oldu. Bu da ne kadar doğru ve isabetli olduğunu gösteriyor.



ÇOK OKUNANLAR