GÜNDEM

Pankartları da gözaltına aldılar!

Mahkeme Silivri'de KCK basın davasını izlemeye giden Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun pankartlarına el koydu...

Pankartları da gözaltına aldılar!
GAZETECİLER.COM - "KCK Basın Davası"nın sekizinci duruşmasını izlemek için Silivri'ye giden Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne König, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi ve bir grup gazetecinin de bulunduğu minibüs, cezaevi kampus alanı girişinde jandarmalar tarafından durdurularak içerisindeki pankart ve fotoğraflara el konuldu.

Deneme

Jandarmalar, Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) "Zindanlar Boşalsın, Gazetecilere Özgürlük" ve "Hapisteki gazetecilere özgürlük" yazılı pankartlar ile tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının, Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, Silivri İlçe Jandarma Komutanlığı'nın 31.01.2013 tarihli talebi üzerine, aynı tarihte aldığı karara dayanarak alana girişine izin vermedi.

PANKARTA YASAK

Silivri İlçe Jandarma Komutanlığı ASYŞ; 0410-1419-13 sayılı yazısında istenen karar talebinin gerekçesi; "13, 15 ve 16. Ağır Ceza Mahkemelerinde çeşitli davaların yargılamasının yapılacağı, duruşmaları birçok yerli ve yabancı basın mensubunun yakından takip ettiği, aynı zamanda birçok dernek ve sivil toplum örgütünün davayı izlediği, yine bir kısım yasadışı oluşumların cezaevi bölgesine gelerek duruşma müddetince mahkeme heyetini ve devleti protesto edeceği, bölücü terör örgütü mensuplarınca cezaevi yerleşkesi içinde veya çevresinde eylem hazırlığı içinde oldukları yönünde bilgilerin alındığı; duruşmaların güven ve sükunet içinde yapılabilmesi, duruşma salonunun dışında bekleyen izleyici gruplar arasında kavga ve toplumsal olay meydana gelmemesi, sansasyonel bir eylemin önüne geçilebilmesi..." şeklinde.

BEŞ GÜNLÜK YASAK

Yazı üzerine Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi 2013/97 değişik iş kararıyla Adli ve Önleyici Aramaları Yönetmeliğinin 19'uncu, Polis Vazife Ve Salahiyet Kanunu'nun 9'uncu ve Anayasa'nın 20'inci maddelerini dayanak yaparak , "KCK Basın Davası"nın görüleceği 4, 5, 6, 7 ve 8 Şubat tarihleri için 06:00-24:00 saatleri arasında olmak üzere bir defaya mahsus "Önleme-Arama Kararı" verdi.

Ancak kararda şüpheli görülen şahıs ve araçların aranabileceği ifade ediliyor. König, İpekçi ve beraberlerindeki gazetecilerin bulunduğu aracın jandarmalar tarafından durdurularak pankart ve fotoğrafların alana sokulmamak istenmesine TGS Genel Başkanı İpekçi, kendilerine şüpheli muamelesi yapıldığını belirterek tepki gösterdi.
İpekçi yaptığı açıklamada aramayı eleştirerek "Her zamanki gibi pankartlarımızı ve yargılanan gazetecilerin fotoğraflarını yanımıza alarak duruşmaya geldik. Daha önce aracımızda arama yapılmıyordu. Ancak bugün jandarma arama yaptı. Pankartları ve fotoğrafları sordu biz de anlattık. Fotoğraflarda Kürtçe ve İngilizce 'gazetecilere özgürlük' yazıyor. Pankarta ve fotoğraflara el koymak istediler, izin vermedik" şeklinde konuştu.

EFJ BAŞKANI: KARAR ÜRKÜTÜCÜ

EFJ Başkanı Arne König'in Başkan İpekçi ile jandarmalar arasında yaşanan tartışmayı şaşkınlıkla izlerken, pankarta yasak getirilmesi kararını ürkütücü bulduğunu söyledi.

Pankart ve fotoğraflar çıkışta sendika temsilcilerine geri verildi.

ÇOK OKUNANLAR