MEDYA KÖŞESİ

Özay Şendir sordu: TRT özelleştirilmeli mi?

Milliyet yazarı Şendir, kamu yayıncılığının bitmesi durumunda Türkiye'de reklam alıp, kâr etme ihtimali olmayan tek bir organizasyon, program ve hatta kanalın kalmayacağını söyledi.

Özay Şendir sordu: TRT özelleştirilmeli mi?

Milliyet yazarı Özay Şendir, Meral Akşener'in TRT'yi özelleştirme vaadinin talihsiz bir seçim vaadi olduğunu söyledi ve bunun nedenlerini sıraladı. 

ÖZAY ŞENDİR'İN YAZISI

İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in son dönemde en fazla tekrar ettiği vaatlerden birisi de TRT’yi özelleştirmek.

Bir siyasetçi için talihsiz bir seçim vaadi bu.

‘Niye?’ diyeceksiniz anlatayım: Şu anda Rusya’da devam eden Dünya Kupası’nı ekrana getirmenin maliyetinin 15 milyon dolardan daha az olduğunu zannetmiyorum.

Rakam size abartalı gelmesin, FIFA’nın 2010 Dünya Kupası yayın geliri toplamı 2 milyar 300 milyon dolar.

Haydi futbol bir şekilde reyting ve dolayısıyla reklam alıyor.

Dünya Atletizm Şampiyonası, o çocukluk yıllarından beri başından kalkamadığımız buz pateni şampiyonaları ve Viyana’daki yeni yıl konseri gibi bir sürü etkinlik reklam almasa da, TRT kamu yayını yaptığı için ekrana gelebiliyor.

Kaldırılması büyük hata olan kültür ve sanat kanalı TRT 2, kamu yayıncılığı olmasa yakın bir gelecekte tekrar yayına başlayamaz.

Eğer kamu yayıncılığını bitirirseniz, reklam alıp, kâr etme ihtimali olmayan tek bir organizasyon, program ve hatta kanal kalmaz Türkiye’de.

Buna Meclis TV’de dahil, Diyanet TV ve hatta bölgesel yayın yapan radyolar da...

Sayın Akşener’i, radyo programıma konuk ettiğimde, bu vaadine dair itirazlarımı kendisine yayında aktarmıştım. 

‘Tekrar değerlendirir’ diye hemen yazmamıştım ama vaat tekrar edilince söylediğimi yazmak da istedim.

Her siyasi parti genel başkanının TRT’ye dair eleştirileri, başka tür bir yayıncılık anlayışına dair vaatleri olabilir, gayet normal bir durum bu.

Ancak bugüne kadar kamu yayıncılığından vazgeçen tek ülkenin iflas ettiği dönemde Yunanistan olduğunu, onların da şimdi sadece ‘Survivor’ ve dizi izlediğini unutmamak lazım...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar