KİTAPLIK

Oray Eğin o eleştiriye ne dedi?

Ne yalan söyleyeyim, o yazana kadar medyanın bu boyutunu değerlendirmeyi de düşünmemiştim.

Oray Eğin o eleştiriye ne dedi?
GAZETECİLER.COM - SOn kitabı İmha Planı'na bir ambargo uygulandığını ileri süren Oray Eğin, Cuma günü Radikal kitap ekinde çıkan "kitap eleştirisi"ne bugün köşesinde teşekkür etti.

Radikal'in hakkındaki davaları ile anılan muhabiri İsmail Saymaz'ın kaleminden çıkan eleştiriyi "İsmail Saymaz yazana kadar bu boyutunu düşünmemiştim" diye değerlendiren Eğin, "kitabımı acımasızca yargılasa da çok faydalandım" cümlesi ile yorumladı.

İşte Oray Eğin'in o yazısı:

Cuma günkü Radikal'in 'Kitap' ekinde İsmail Saymaz 'İmha Planı' adlı kitabım hakkında kapsamlı bir eleştiri yazısı yayımlandı. Belli ki kitabı didik didik etmiş, yoğunlaşarak okumuş ve sonunda da oturup bu eleştiri yazısına emek harcamış.

Türkiye'de pek alışık olmadığımız bir çaba bu.

Ne yazık ki kültür-sanat gazeteciliği bile artık 'kitap arkası okunarak' yapılır oldu. İsmail Saymaz bazı noktalarda epey de sert eleştiriyor kitabımı; özellikle 'filler kavgasına' yer verirken neden daha genel anlamda medya çalışanlarına, alt kademelere ve yaşanan kavganın onlara yansımasına değinmediğimi sorguluyor. Hatta atv-Sabah grevinden bahsetmememi vurguluyor.

Ne yalan söyleyeyim, o yazana kadar medyanın bu boyutunu değerlendirmeyi de düşünmemiştim.

Son sekiz yılda medyada yaşananın hakikaten de 'tanrılar katında' bir kavga olduğunu düşünmemden bir kere. Bir de, medya çalışanların yaşadığı haksızlıklar AKP dönemine özgü değil, 80'lerden sonra değişen sermaye yapısıyla ilgili bana kalırsa.

Elbette bu konu ayrı ve geniş bir kapsamda değerlendirebilir, yazılabilir. Hatta bu işe girişilmeli de. Ama AKP döneminde medyanın diğer 'sınıflarının' özel olarak daha fazla ezildiğini iddia etmek zor. Geçmişte, yine filler tepişir ve medya çalışanları ezilirdi. Şimdi medya patronları da ezildi.

Saymaz'ın eleştirisi hiç değilse bu konuda düşünmemi sağladı. Bizim kültürümüzde genellikle eleştiri kabul görmez; ayrıca nitelikli eleştiri de olmaz pek. Halbuki eleştiri her şeyden önce 'yol gösterici' olmalıdır.

Kendi kitabımı acımasızca yargılasa da 'İmha Planı' hakkındaki değerlendirmeden ben çok faydalandım.
ÇOK OKUNANLAR