POLEMİK

Oray Eğin: Tek sorumlu bu dizi mi?

Oray Eğin FETÖ'nün yurtdışında kendilerini mağdur, Türkiye’yi de “haydut devlet” olarak göstermek için çalıştıklarını belirtti.

Oray Eğin: Tek sorumlu bu dizi mi?

Habertürk yazarı Oray Eğin, Designated Survivor dizisi üzerinden Türkiye üzerine yapılan algı operasyonlarına dikkat çekti.

Oray Eğin "Tek sorumlu bu dizi değil, ben aylardır vurguluyorum, FETÖ üyeleri, dış dünyada Türkiye'yi haydut, kendilerini de mağdur göstermeye çalışıyorlar" dedi.

İşte Oray Eğin'in bugünkü yazısından bir bölüm:

Tek sorumlu dizi mi?
 

HİÇBİR kıymeti olmayan “Designated Survivor” dizisinin geçen haftaki bölümünde konu kurgusu, Beyaz Saray ile gazete haberlerinden derlenmiş Türkiye arasındaki krizdi. 15 Temmuz’dan, FETÖ’ye yönelik operasyonlardan ve tutuklu gazetecilerden etkilenmişler. Büyükelçiliğimizin önündeki gösterilerden Fethullah Gülen’e kadar yakın zamanda Amerikan basınında Türkiye hakkında haber olan ne varsa diziye bir şekilde sızmış.

Muhalif karakter Washington’da protesto gösterileri organize eden bir Türk. Türkiye tarafı “muhalifin” geri verilmesini istiyor, Amerikan başkanı da hukuk devleti, hukukun üstünlüğü üzerine bir söylev çekiyor.

ABD’de Türkiye algısının nasıl yerleştiği konusunda durup düşünmemiz için bir fırsat olmalı bu dizi..

ALGIYI YÖNETMEK

Dünyada oluşmaya çalışan FETÖ diasporasının algı oyunlarına en fazla dikkat çeken kişiyim belki de. Aylardır bu lobinin nasıl dış dünyadaki sistemin açıklarından faydalanıp Türkiye’ye karşı önyargılı olan kesimleri manipüle etmeye çalıştıklarına dikkat çekiyorum. Kendilerini mağdur, Türkiye’yi de “haydut devlet” olarak göstermek için çalışıyorlar.

Wall Street Journal gibi etkili gazetelerde yazıları yayımlanıyor FETÖ’cülerin, Amerikan üniversitelerine bir şekilde yerleştirilip söz alıyorlar. Terör örgütünün polis eskileri itibarlı adam muamelesi görüyor.

FETÖ’cüler manipülasyon işinde uzman ama yarattıkları algıyı kırmak hiç de zor değil. Ergenekon- Balyoz davalarındaki pis işlerinden 15 Temmuz darbe girişimindeki rolüne kadar aleyhlerine işleyecek binlerce sayfalık delil var örgüt aleyhine. Türkiye bu belgeleri Amerikan mercilerine iletti zaten. Doğrusu ABD yetkilileri, FETÖ’nün gerçek yüzünü biliyor ama şimdilik işlerine gelmiyor.

Çünkü bütün süreç algı üzerinden ilerliyor. Türkiye haklı olduğu davada haksız duruma düşüyor.

Yığınla delile karşı yapılan operasyonların, yaratılan mağduriyetlerin FETÖ’cüler tarafından çarpıtılarak kendilerini aklamak için kullanılmaları bu olumsuz algının yakıtı. Cumhuriyet, Sözcü, insan hakları örgütleri davaları gibi hatalardan tam dönüldü derken Osman Kavala’nın tutuklanmasının bir mantığı var mı?

HAYALİ DÜŞMANLAR

FETÖ operasyonunun algı yönetimi Türkiye tarafından sadece hukuki kanıtlara dayandırılsa bu iş çoktan bitmişti. Ama bir “görünmez el”hepimizin üzerinde uzlaşıp mücadele etmeye hazır olduğu ortak bir düşman varken, bir de yeni hayali düşmanlar yaratmak için uğraşıyor. Amerikan büyükelçisi köşe yazılarında hedef gösteriliyor, Amerika’daki savcılara FETÖ soruşturması açılıyor...

Hollywood’da bir odada diziyi yazan ekip büyük ihtimalle haritada Türkiye’nin yerini bile bilmiyor, gazetelerden şöyle bir okudukları kadarıyla malzeme buluyorlar. İlk gözlerine çarpan da ister istemez tutuklu gazeteciler meselesi olmalı ki dizinin hemen açılışında gündeme geliyor. Türk basınında ise diziye sızan bu bilinçaltını değiştirmek yerine hâlâ karşı tarafa malzeme veriliyor: İktidar yanlısı kimi gazeteler, dizinin FETÖ tarafından yazıldığını iddia ediyorlar.

Oray Eğin'in yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar