GÜNDEM

Oral Çalışlar: Gazeteci kendisini özgür hissetmiyorsa...

Oral Çalışlar, bir dönem yasaklı olan gazetecilerin şimdi yasağı savunduklarını iddia etti..

Oral Çalışlar: Gazeteci kendisini özgür hissetmiyorsa...

Posta Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, bir dönem yasaklı olan gazetecilerin şimdi yasağı savunduklarını iddia etti..

Oral Çalışlar, "Gazeteciler, iktidarlar tarafından kolay benimsenmez. Güç sahipleri, genelde, dikensiz gül bahçesi bekler. Halbuki, bir gazeteci, yanlış bulduklarını söyleyebildiği oranda gazetecidir" dedi..

İşte Oral Çalışlar'ın bugünkü yazısından bir bölüm:

Gazeteci tutuklamaları havayı zehirliyor

Geçmişte, Genelkurmay’ın gezilerine, İslami kesime mensup gazetecilerle, eleştirel tutum alan gazeteciler çağrılmazdı. Genelkurmay'ın bir yasaklılar listesi vardı. Bundan şikayet ederdik. Acı ama gerçek: Şimdi, geçmişte o yasaklara uğrayanlar, yasağı savunuyorlar.

İlk kez 1997 yılında TSK'nın Güneydoğu'ya yaptığı bir geziye İslami kesimden de Abdurrahman Dilipak ile muhalif gazeteciler davet edilmişti. Askerlerin meseleyi "Terörle Mücadele" ile sınırlı tutmasını eleştiren gazeteciler olarak, akşam yemeği sonrası sıkı tartışmalar yaptık. Dilipak sessiz kalıyor, okların kendisine dönmesini istemiyordu.

O gezide, şimdi tutuklu olan Şahin Alpay, Enis Berberoğlu, Ahmet ve Mehmet Altan da vardı. Zamanın iktidarına, militarizme muhalif duruşlarıyla dikkat çekiyorlardı. Ortak paydamız hep gazetecilikti.

Gazeteciler, iktidarlar tarafından kolay benimsenmez. Güç sahipleri, genelde, dikensiz gül bahçesi bekler. Halbuki, bir gazeteci, yanlış bulduklarını söyleyebildiği oranda gazetecidir. İşin özü budur. Bazen bu tutumu aşırıya da gider… Tabii, çıkar kovalamayı ve iktidar taraftarı olmayı seçen gazeteciler de her zaman oldu. Onlar da sonuç olarak madalyonun diğer yüzü.

Oral Çalışlar'ın yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar