REKLAM

Online reklama denetim geliyor

İnteraktif reklam özdenetim kuralları, tüketicinin kişisel bilgilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığına şeffaflık getirecek.

Online reklama denetim geliyor

İnteraktif Reklamcılık Bürosu çerçeveyi açıkladı. İnteraktif Reklamcılık Bürosu Avrupa (IAB Avrupa), kullanıcının internette dolaşmasını takip ederek bilgi toplayan ve bu bilgiye göre kullanıcının ilgi alanına yönelik reklam yayınlayan uygulamalar hakkında özdenetim çerçevesi açıkladı.

Radikal gazetesinin aktardığına göre "Çevrimiçi Davranışsal Reklam" (Online Behavioural Advertising – OBA) olarak adlandırılan bu uygulamalar, kullanıcının internette dolaşımını takip ederek ziyaret ettiği siteleri kaydediyor ve buna göre reklam yayınlıyor. Örneğin, bir internet sitesinden uçak bileti alan kullanıcıya, başka bir siteye girdiğinde seyahatle ilgili reklam gösteriliyor.

IAB Avrupa tarafından hazırlanan ve BBC, Financial Times, Google, Microsoft, Yahoo gibi kuruluşlar tarafından benimsenen Özdenetim Çerçevesi, bu tür uygulamalara şeffaflık getirmeyi amaçlıyor. Çerçeveye uygun OBA uygulamalarının yanında bir ikon yer alacak ve bunu tıklayan kullanıcı kişisel bilgilerinin nasıl kullanıldığı hakkında daha geniş bilgi edinecek.

IAB TÜRKİYE BENİMSEMEDİ

IAB Türkiye, 20'ye yakın Avrupa ülkesindeki IAB'nin desteklediği OBA Özdenetim Çerçevesi'ni benimsemedi. IAB Koordinatörü Aygen Tezcan, gerekçelerini Reklam Âlemi'ne yazılı açıkladı:

"Tüm mecralarda olduğu gibi, Internet'in de öz denetim mekanizmalarını, kurallarını geliştirmesi doğal bir süreçtir. IAB Türkiye, Reklam Özdenetim Kurulu'nun (RÖK) bu kapsamdaki çalışmalarına zaten destek vermektedir. Temel felsefesi endüstrinin uluslararası standartlarda gelişmesine katkı sağlamak olan IAB, bundan sonra da benzeri gelişmelerin destekleyicisi olacaktır. Ancak uluslararası standartlardan söz ederken sadece belirli uygulamalara değil bütüne odaklanmak gerekir. Buradan hareketle, IAB Türkiye, özgür ve bilinçli Internet kullanımını geliştirmek için çalışacak, dünyadaki trendleri takip edecek ve ülkemize doğru biçimde aktarılması için faaliyet gösterecektir."

ÇOK OKUNANLAR