RÖPORTAJ

Oktay Ekşi yumdu gözünü açtı ağzını: Rezil, iğrenç, ahlaksız...

Ekşi yaşananları "Rezil bir dönem, böyle bir baskı Demokrat Parti döneminde bile yaşanmadı. İlişkiler böyle iğrenç ve ahlaksızca değildi" dedi.

Oktay Ekşi yumdu gözünü açtı ağzını: Rezil, iğrenç, ahlaksız...

RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu bidebunudinle programına konuşan Ekşi yaşananları "Rezil bir dönem, böyle bir baskı Demokrat Parti döneminde bile yaşanmadı. İlişkiler böyle iğrenç ve ahlaksızca değildi" dedi.

Yaptıkları haberler dolayısıyla tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için Mete Akyol'un cezaevi önünde başlattığı 'umut nöbetinin 7. Gününde. Son nöbetçilerden birisi duayen gazeteci ve Basın Konseyi eski Başkanı Oktay Ekşi'ydi.

Ekşi, kaygılarını dile getirdi, "ilerisi hiç iyi değil" dedi. Geçmişe bakarak bugünü değerlendiren Oktay Ekşi, 59 yıllık meslek hayatında böyle bir dönem yaşamadığını söyledi.

"1954'ten sonra Rahmetli Adnan Menderes'in sabrı taştı. Gazetelerle ilgili baskı yasaları getirdi. O yasaların uygulanmasıyla gazeteciler içeri atılmaya başlandı. Ama o dönem gazetecilerin işten atılması için hele ki gazetecilerin birbiri için talepte bulunması ve ya siyasilerin gazete sahiplerine şunu çalıştırma gibi şeyler demesi mümkün değildi. Böylesine iğrenç rezil bir tablo hiç yaşanmadı."

ESKİDEN ÖDENECEK BEDEL BELLİYDİ

Oktay Ekşi "Biz o döneme çok kötü dedik şu anki dönemin gerçekliği ile karşılaştırdığım zaman meğer o dönem çok iyiymiş" sözleriyle bugünü değerlendirdi. Ekşi "Her dönem yargılandık; ama başımıza neler geleceğini bilirdik, bugün öyle değil" diye konuştu.

"Şikâyetçiydik. Eskiden de yargılanırdık ama mahkemeye sevk edilenin durumu üç aşağı beş yukarı belliydi. Üç ay dokuz ay hapse atılıyorsun para cezasına çarptırılıyorsun. Bedelini biliyorduk. Bizim şikâyetçi olduğumuz dönem iktidar basın ilişkisi belli bir ahlaki zemine dayanıyordu. Kızgın haksız tamam. Ama ahlaksızlık yapılmıyordu. Meslek tarihinin üçte birine tanığım kalanını da okuduklarımdan biliyorum. Böyle ahlaksız bir tablo hiçbir dönem yaşanmadı."

HERKESİ BU EYLME DAVET EDİYORUM

Oktay Ekşi "Umut nöbeti"nin haksız tutuklamalara, ifade özgürlüğüne vurulan darbeye verilebilecek en güzel tepki olduğunu anlattı. Ekşi'ye göre bu sadece gazetecilerin meselesi de değil.

"Gürültüsüz patırtısız asalet taşıyan bu eylemlere saygı duyarım. Maalesef Türkiye'de hukuksuzlaşma, Anayasanın bile bile çiğnenme dönemi var. Bu dönem insanlarımızı; adaletten, özgürlükten, demokrasiden yoksun bir hale getirdi. Bu gidişin her aşamasında 'Bundan kötüsü olmaz' diyorduk. Ama hep daha kötüsü oldu. Böyle bir tabloda tepkilerimizi hukuka uygun şekilde ama inançlarımızın ardından durduğumuzu gösterecek cesaretle ortaya koymamızı lazım. Bu sadece gazetecilerin gazetecilere desteği olarak kalmamalı. Bu ülkeyi sevenler insanlar, torunlarına bırakacakları ülkenin ne olacağını düşünen insanlar, şimdiden tepkilerini hukuka uygun şekilde ortaya koymamalılar. Her bireye çok fedakârlık gerektirmeyen, tehdit ve tehlike içermeyen bu eyleme katılmayı tavsiye ediyorum."

ÇOK OKUNANLAR