GÜNDEM

'O gazeteci ağabeyler utanacak!'

"Bu dava AİHM'den, uluslararası başka mahkemelerden belki Anayasa Mahkemesi'nden döndüğü zaman veya hiçbir yerden dönmese bile tarih yazıldığı vakit, o gazeteci ağabeylerimin utanacağını düşünüyorum."

'O gazeteci ağabeyler utanacak!'
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesinden Ezgi Başaran, RS FM'de "Balyoz" davasından çıkan kararları değerlendirdi. Cezaları eleştiren Başaran, dava sürecinde medyanın da iyi bir sınav veremediği görüşünde.

İşte Faruk Eren'in sorularına yanıt veren Ezgi Başaran'ın yorumları:

Faruk Eren: Türkiye'nin darbeler tarihine bakınca emir komuta zinciri içinde oluyor. 12 Mart, 12 Eylül'ü biliyoruz... Seminere katılmama edemez bir subay. "O tarihte şuradaydık" şeklinde sanık savunmaları oldu ama bunlar pek dikkate alınmadı galiba.

Ezgi Başaran: Pasaportlarını bile gösterdiler. O sırada Afganistan'da görevli olan insan 16 yıl ceza aldı. Yinelemek istiyorum; elbette emir komutaya uymamak gibi bir şey yok. Plan seminerine katılan herkes sanık değil. Çünkü plan seminerini yargılamıyor iddianame.

Bir kez daha söylemek istiyorum; bu iddianameye göre, bu darbe planını Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök önlemiştir. Bu iki insanın da ifadesi alınmamıştır. Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök de o ses kayıtlarını zamanında dinlemiştir. Bunu Hilmi Özkök, Ergenekon için ifade verdiği zaman da söyledi. Aytaç Yalman, Hürriyet'e verdiği röportajda da ima etti. Ordudan 15 farklı gözlemci plan semineri ile ilgili rapor verdi. Bir çoğuda başarılı geçtiğini söylüyordu. Ordunun temayülü var, zaten siyasete karışmayı normal buluyorlar.

Ve ben, tartışılması gereken bu diyorum. Eğer burada bir problem vardıysa Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök niçin soruşturma açmadı o plan seminerinden sonra? Niçin, tek bir idari soruşturma yok? Bunu anlamak mümkün değil. Ve gelip de mahkemede söylemiyorlar bunu çünkü mahkeme bir türlü çağırmıyor. Delil değerlendirmenin yapılmadığı bir davada adil yargılanma yapılabilir mi? Bu davada delil değerlendirme atlanarak savunmalar yapıldı ve karara geçildi.

Faruk Eren: Trajikomik işler de var. Kamu haklarını, babalık ve kocalık haklarını da kullanamayacaklar galiba.

Ezgi Başaran: Kararı okurken ciddi bir şaşkınlık geçirdim, şaşırılacak yerim kalmadı diye düşünürken. Kocalık hakkından mahrum bırakılan erkek ve kadın askerlerin olduğunu gördüm.

Faruk Eren: Sadece "Balyoz" değil "Ergenekon" ile başlayan bu süreçte gazetecilerin durumu, basının, medyanın durumu da tartışma konusu.

Ezgi Başaran: "Balyoz" davasının sanıkları aylarca söz konucu CD'lerin imajlarını istedi. Bunlar altı ay boyunca onlara verilmedi. Ve onlara verilmeden önce, ismi lazım değil bir gazetenin manşetine çıktı o CD imajları. Sizce bu normal mi?

Bu gazetelerin ayrı ayrı operasyonel görev üstlendiğini düşünüyorum. Ama bunun dışında...

İddianame okuma konusunda bir üşengeçlik, bir tembellik sonucu, bir de tabii "askerdir yapar" mantığıyla hareket eden gerçekten emniyet sibobu olması gereken saygın gazeteci ağabeylerimin, toplumun iyi bir sınav verdiğini düşünmüyorum. Beş yıl sonra bu dava AİHM'den, uluslararası başka mahkemelerden belki Anayasa Mahkemesi'nden döndüğü zaman veya hiçbir yerden dönmese bile tarih yazıldığı vakit, o gazeteci ağabeylerimin utanacağını düşünüyorum.

ÇOK OKUNANLAR