KİTAPLIK

Nuriye Akman'ın yeni romanı çıktı

Gazeteci yazar Nuriye Akman'ın dördüncü romanı Geceden Doğan çıktı!

Nuriye Akman'ın yeni romanı çıktı
GAZETECİLER.COM - Gazeteci yazar Nuriye Akman yeni romanı Geceden Doğan'da kuşaktan kuşağa aktarılan aşikâr ve sırlı bilginin hikâyesini açığa çıkarıyor. Birbirinden güçlü ve ilginç karakterleri buluşturan Akman, okuyucuyu bilginin taşıdığı hikmetin peşine düşürüyor.

Osmanlı döneminin sonu ve yeni cumhuriyete geçiş sırasında İzmirli iki ailenin yaşamına tanık olduğumuz romanda, Osmanlı ailesi Cenubiler ile Levanten aile Montanaroların dostluğu anlatılıyor. Hakikat arayışının sadece Müslümanlara özgü olmadığını söyleyen Akman, anadan doğanların yanında babadan doğanların bulunduğunu ve biz istemesek de görünmeyen bir gücün bizi bir babadan da doğurtabileceğini vurguluyor.

"Hayat görünmeyen yüzünü resmetmek isterse, fırçayı kimin eline vereceği belli olmaz."

Aile ilişkileri, dede-baba-torun ilişkileri, değişen dil, görünmeyen gerçekler, öldükten sonra yaşayanlarla temas ve atların gizemi üzerine okuyucuyu düşünmeye davet eden yazar, romanının atlara bir güzelleme olduğunu belirtiyor. "Atlar dışa değil içe götürür. Bal da zaten arının dışında değil içindedir" diyen yazar, Geceden Doğan'ı yazmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Önce Gece geldi, siyah bir kısrak, sonra oğlu Geceden, kırat... Peşlerine düştüm, beni Ali Cenubi ile tanıştırdı..."

Çok karakterli bir roman olan Geceden Doğan bizi, karanlıktan korkup geceyi seven Ali Cenubî, ölümün eşiğinde babadan doğ emri alan Antonio Montarano, susarak konuşan Gönül, anlamadığı bir dua zihnine nakşolan Rosa, her şeyin tarihini tutup kendi tarihinden kaçan Sefer Dayı, içindeki mücevheri bilmeyen kuyumcu Galip, tek adla binbir kılığa giren Hayatî'nin gizemli serüvenine çağırıyor. Hayat görünmeyen yüzünü resmetmek isterse, fırçayı kimin eline vereceği belli olmaz.

Nuriye Akman Hakkında

Nuriye Akman, Türkiye'nin öncü gazeteleri Milliyet, Hürriyet ve Sabah'ta yıllarca çalıştı. 2004 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Röportaj Teknikleri" dersi verdi. TRT için "İnci Avcısı" ve "Akılda Kalan", SkyTürk için "Empati" adlı programları hazırlayıp sundu. Röportajlarından bir kısmını; Üzümünü Ye Bağını Sor, Mebus Burcu, Kalabalıklar, Yüzleşme, İnci Avcısı, Elli Kelime, Mayın Tarlası, Başka Sorum Yok, Gurbette Fethullah Gülen adlı kitaplarda topladı. Nefes, Örtü, Kim ve Geceden Doğan adlı dört roman yazan Akman bir çocuk annesi.

1998'de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (T.G.C) röportaj dalı başarı ödülünü ve 2007'de Türkiye Yazarlar Birliği'nin roman ödülünü aldı. Akman'ın çeyrek asırdır siyaset, magazin, kültür, sanat, spor ve iş dünyasının ünlüleriyle yaptığı röportajları halen Zaman Gazetesi'nde yayınlanıyor.

ÇOK OKUNANLAR