REKLAM

İnternet reklamcılığı büyümeye devam ediyor

Küresel reklam pazarı ABD seçimlerinin ve Londra Olimpiyatlarının yer aldığı 2012’deki büyüme rakamlarını yakalayarak, istikrarı devam ettireceğini gösterdi.

İnternet reklamcılığı büyümeye devam ediyor

2013 yılı küresel reklam pazarı  büyümesi, 2012 yılı kadar iyi

Küresel reklam pazarı ABD seçimlerinin ve Londra Olimpiyatlarının yer aldığı 2012’deki büyüme rakamlarını yakalayarak, istikrarı devam ettireceğini gösterdi.

ZenithOptimedia’nın yaptığı en son Reklam Harcamaları Tahminlerine  göre küresel reklam pazarı 2013’de Olimpiyatların ve ABD seçimlerinin 4 yıllık etkisi olmadan %3,5’lük büyüme ile 2012’deki büyüme oranını yakalayacak. Bu oran 2013 ikinci çeyreğinde yaptığımız tahminle aynı ve 2012 ikinci çeyrekten beri ilk defa tahminlerimizde bir düşüş yapmıyoruz. Ayrıca bu sene ile ilgili beklentilerimiz, uzun süreden beri gelen kötü ekonomik haberlerin kesilmesiyle ve küresel reklam pazarındaki istikrarı görüyor olmamızdan dolayı yükselmiş durumda.

 ZenithOptimedia olarak  önümüzdeki 2 sene boyunca daha da güçlü bir büyüme olmasını bekliyoruz. Şu anda dünya reklam pazarını frenleyen Avrupa ekonomisindeki düzelmeyle beraber 2014’de %5.1 ve 2015’de %5.9’luk bir büyüme tahmin ediyoruz. Eurozone’nun 18 ay süren durgunluktan 2013’ün ikinci çeyreği itibariyle çıkmasıyla, önümüzdeki birkaç yıllık dönemde düzelmenin artarak devam edeceğini bekliyoruz.  2012’de %5.2 küçülen ve 2013’de %4.3 küçülecek olan Eurozone reklam harcamalarının, 2014’de %0.7, 2015’de ise  %1.9 artacağını ön görmekteyiz. Bu  düzeltmeye rağmen, yılın ilk yarısındaki Eurozone reklam harcamalarındaki keskin düşüşün, haziranda yaptığımız tahminindeki Olgun Pazarlar* büyümesini %1,7’den %1,4 çektirdiğini hatırlatmak isteriz.

Yükselen Pazarlarda yavaşlama yok

Yükselen Pazarların toplamına baktığımızda, kısa dönemli ekonomik kaygılara rağmen, reklam harcamalarında bir yavaşlama gözükmemekte. Ekonomik büyümede BRIC ve diğer gelişmekte olan ülkelerde yavaşlamanın başladığına, ihracatlarının düştüğüne ve yatırımcıların ilgisinin Olgun Pazarlara dönmeye başladığı görmekteyiz. Ancak, Yükselen Pazarların iyileşen eğitimleri, altyapıları ve verimlilikleri ile beraber teknolojiye hızla adapte olan genç nüfuslarının etkisiyle, önümüzdeki on yıl boyunca dünya ekonomisine olan katkılarının artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Reklamverenler, kısa dönemdeki sorunları bir yana koyarak, uzun döneme yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu nedenle, haziran ayında Yükselen Pazarlar için ön gördüğümüz %7.0’lik büyüme rakamını %7.6’ya çektik.

Ortadoğu’daki sorunların etkisi sınırlı

Mısır’da gelişen olaylardan sonra bu ülke için ön gördüğümüz %6.3’lük büyüme rakamını %3.9’luk küçülme olarak değiştirdik. Bu durum etraftaki diğer ülkelere yansımadığından Ortadoğu ve Kuzey Afrika için halen %4.8’lik bir büyüme ön görmekteyiz. Suriye’deki problemlerin küresel reklam harcamalarında bir etkiye sahip olmadığını belirtmeliyiz

Mobil Reklam, pazardaki büyümenin üçte birinden daha fazlasını sağlıyor

Daha önce yapılan bir kaç hatalı başlangıçtan sonra, mobil reklamcılık bu sefer gerçekten önem kazanmaya başlamış durumda ve öngörülerimize göre 2013 büyümesinin %37’si, 2014’ün ise %31’i mobilden gelecek.

Mobil reklamcılık hala küçük olmasına – bu sene 14.3 milyar dolarlık büyüklük ile toplam reklam pazarının %2.8’ine denk gelmekte – rağmen çok hızlı büyümekte. Tahminlerimize göre mobil reklamcılık 2013’de %77, 2014 %56 ve 2015’de ise %48 büyüyerek 2015’de toplam 33.1 milyar dolarlık büyüklükle pazarın %6’sına ulaşacak.

Hızlı büyümenin sebepleri arasında: akıllı telefon ve tabletlerin hızla yaygınlaşması, mobil özelinde reklam formatlarının devreye giriyor olması (geo location, tek tuşla geri arama vb.), reklam formatlarının standard hale gelmesi sıralanabilinir. Özellikle ölçümlenmenin iyileşmesi sonucu ROI hesaplanmasının kolaylaşması reklamverenlerin mobil reklamcılığa daha fazla yatırım yapmalarına neden oluyor.

Masaüstü  internet reklamcılığı hızla büyümeye devam ediyor

Masaüstü internet reklamcılığı tüm geleneksel mecralardan çok daha hızlı büyüyor. Tahminlerimize göre internet reklamcılığı 2013’de %8 2014 ve 2015′te ise %7 büyüyerek toplam reklam pazarının – mobil ile birlikte – 2013’de %20.3’üne ulaşacak. Öngörümüze göre 2012’de toplam pazarın %18.3’ünü oluşturan internet reklamcılığı, 2015’de %24.6’sına ulaşıyor olacak.

Olimpiyat ve ABD seçimleri olmadan da büyüyebilen reklam pazarının iyileşme yolunda olduğunu söyleyen ZenithOptimedia Worldwide’ın CEO’su Steve King; küresel reklam pazarının 2014 ve 2015’de daha da hızlı büyümesini beklediğini belirtti. King, ayrıca  mobil cihazların penetrasyon artışının küresel olarak reklam pazarındaki artış için önemli olduğunu vurguladı.

ÇOK OKUNANLAR