GÜNDEM

İngiliz gazetecileri serbest bıraktılar!

Kaddafi'nin devrilmesi sonrasında Libya'da ülkeye yasa dışı yollardan girmekle suçlanarak gözaltına alınan 2 İngiliz gazeteci serbest bırakıldı.

İngiliz gazetecileri serbest bıraktılar!
GAZETECİLER.COM - Geçen ay Libya'ya illegal bir şekilde girerken gözaltına alınan İran yayın organı Press TV çalışanı Gareth Montgomery-Johnson, ve Nicholas Davies-Jones'un serbest bırakıldığını doğruladı.

İngiliz gazetecilerin başkent Trablus'ta 22 Şubat'ta gözaltına alındıkları açıklanmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran yayın organı Press TV için çalışan gazetecilerin hiçbir suç işlemediklerinin anlaşılması üzerine bugün sınır dışı edileceği belirtildi.

Gazetecilerin tutuklanmalarının ardında eski Kaddafi rejimine destek verdiği düşünülen Press TV'ye çalışıyor olmalarının yattığı görüşü dile getirilmişti.

Gazetecilerin ülkeye girerken kullandıkları belgelerin usulüne uygun olmadığını kabul ettikleri açıklandı.

SENUSSİ'NİN İADESİ

Öte yandan Libya hükümeti, Albay Kaddafi'nin sağ kolu olarak bilinen eski istihbarat başkanı Abdullah el-Senussi'nin iadesi için resmen başvuruda bulundu.

Moritanya'da yakalandığı bildirilen Senussi, geçen yıl Kaddafi iktidarının çöküşü sırasında Libya'dan kaçmıştı.

Aynı zamanda Kaddafi'nin bacanağı olan Senussi'nin insanlığa karşı işlediği iddia edilen suçlardan dolayı yargılanması isteniyor.

Fakat nerede mahkemeye çıkarılacağı konusunda farklı talepler var.

Fransa'dan yapılan açıklamada, tutuklamanın Fransız ve Moritanya yetkililerinin ortak operasyonuyla gerçekleştiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 63 yaşındaki Senussi'nin Fransa'ya iade edilmesini istediğini açıkladı.

Senussi, 1989 yılında Fransız UTA yolcu uçağının bombalanması olayında rol aldığı gerekçesiyle Fransa'da gıyabında yargılanmış ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Fransız uçağı Batı Afrika ülkesi Nijer üzerinde havaya uçurulmuş ve 170 yolcu ölmüştü.

Kaddafi'nin eski istihbarat başkanı hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin çıkardığı bir arama emri de var.

Moritanya güvenlik yetkilileri, Senussi'nin sahte Mali pasaportuyla Fas'ın Casablanca kentinden gelen bir uçakla başkent Nouakchott'taki havaalanına indikten sonra yakalandığını belirtti.

Moritanya Uluslararası Ceza Mahkemesi tüzüğünü imzalamamış olduğu için, gözaltına alınan Abdullah Senussi'ye ne yapılacağı şimdilik belirsiz.

BBC muhabiri Sebastian Usher, Abdullah el-Senussi'nin Kaddafi yönetiminin içyüzü hakkında en ayrıntılı bilgilere sahip kişi olduğuna işaret ediyor.

"Kasap" lakabı takılan Senussi, Kaddafi yönetiminin hala firarda olan en önemli isimlerinden biriydi.

Senussi, 1980 ve 1990'larda yönetim içindeki muhaliflerin temizlenmesinden ve 1996 yılında Trablus'daki Ebu Selim cezaevinde 1200 siyasi tutuklunun öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Senussi, geçen yılki ayaklanma sırasında fazla öne çıkmamıştı, ancak 2011 Şubat'ında Bingazi'de başlayan isyanın bastırılması çabalarında önemli rol oynadığı düşünülüyor.

(BBC Türkçe)

ÇOK OKUNANLAR