POLEMİK

Nagehan Alçı'dan Ertuğrul Özkök'e Demokrat Parti dersi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, AK Parti ile 1946'nın Demokrat Parti'sini karşılaştıran Ertuğrul Özkök'e adeta siyaset dersi verdi.

Nagehan Alçı'dan Ertuğrul Özkök'e Demokrat Parti dersi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, AK Parti ile 1946'nın Demokrat Parti'sini karşılaştıran Ertuğrul Özkök'ün yanılgısını ortaya koydu.

Nagehan Alçı, AK Parti'nin köken itibarıyla Demokrat Parti ile karşılaştırılamayacağını belirterek Ertuğrul Özkök'ün yanlışını ortaya serdi.

İşte Nagehan Alçı'nın bugünkü yazısından bir bölüm:

ADNAN MENDERES VE DEMOKRAT PARTİLİLER 

ERTUĞRUL Özkök, Güven Gürkan Öztan ve Serdar Korucu’nun “Tutku, Değişim ve Zarafet: 1950’li yıllarda İstanbul” adlı kitabını, yazısına bugüne vurmak için konu etmiş ve “Demokrat Parti zamanında İstanbul yaşayan bir şehir haline gelmişti, ey bugünün muhafazakârları, o günün muhafazakârları sizin gibi değildi” diyor.

Ne sebeple olursa olsun Demokrat Parti’nin getirdiği dinamizmi, enerjiyi hatırlamak, o yılları doğru şekilde aktarmak güzel. Ancak Özkök’ün yazısında sanıyorum kendisinin de farkında olduğu temel bir yanlış var: Adnan Menderes ve DP’yi kuran kadrolar, dini anlamda muhafazakâr değillerdi. Laik kökenlilerdi, içki içen, Batılı tarzda giyinen ve Atatürk’le dostluğu olan insanlardı. Adnan Menderes’in kendisi de zaten cemiyet hayatının parçasıydı.

HAYAT TARZI TARTIŞMASI

AK Parti köken itibarıyla Demokrat Parti ile karşılaştırılamaz. Bugünkü iktidar ağırlıklı olarak İslami hayat görüşüne sahip kadrolardan oluşan bir iktidar. “Öyle de olsa kendisine benzemeyenin tercihlerine saygı duymalı” derseniz, “Elbette öyle” derim ama DP zamanındaki uygulamaları bu tartışmanın malzemesi olarak ortaya koyamazsınız. CelalBayar da, Adnan Menderes de, DP’nin birçok ismi de bugünkü laik kesimin hayat tarzına sahip insanlardı.

Dindarlar, Demokrat Parti’yi kendileri gibi dindar kadrolardan oluştuğu için değil, dindarların hayat hakkının önünü açtığı, tek parti iktidarının dayatmalarına son verdiği ve geleneksel değerlerle barışık olduğu için sevdi ve destekledi.

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar