MEDYA KÖŞESİ

Nagehan Alçı: Ertuğrul Özkök yazısında sanki...

Ertuğrul Özkök'ün hafta sonu köşesinde bahsettiği Amanruya Oteli’nin detaylarını Habertürk yazarı Nagehan Alçı yazdı.

Nagehan Alçı: Ertuğrul Özkök yazısında sanki...

Ertuğrul Özkök pazar günü köşesinde Bodrum’daki Amanruya Oteli’nden çok etkilendiğini yazdı. Habertürk yazarı Nagehan Alçı o otelin aslının 1992 yılında Ağa Han Mimarlık ödülü alan Turgut Cansever’in Demir Evleri projesi olduğunu Özkök'ün yazısında sanki Ağa Han ödülünü sadece Emine Öğün'ün almış gibi yazdığını ödülü üç kez alanın Turgut Cansever’in kendisi olduğunu yazdı.

Alçı, "1992’de Demir Evleri projesiyle Cansever’in yardımcıları olarak kızları Emine Öğün ve Feyza Cansever ile damadı Mehmet Öğün de onunla birlikte ödül aldılar ama projenin esas müellifi Turgut Bey’dir. Tasarlayan, uygulayan odur. " ifadelerini kullandı.

TURGUT CANSEVER VE AK PARTİ

PAZAR günkü köşesinde Ertuğrul Özkök, Bodrum’daki Amanruya Oteli’nden çok etkilendiğini yazdı. 1992 yılında Ağa Han Mimarlık ödülü alan Turgut Cansever’in Demir Evleri projesidir o otelin aslı.

Ben tabiatla uyum içinde mimarlık doktrinini ömrü boyunca hem felsefi olarak savunan, hem de sanatsal olarak uygulayan rahmetli Turgut Cansever’in söyleşileri ve yazılarıyla eşim Rasim vesilesiyle tanıştım. Tam bir Cansever hayranıdır Rasim. İslam maneviyatı bakış açısını mimariye yansıtan ve bunun felsefesini yapan bir sanatçıydı Cansever. Mimar olduğu kadar da adeta derinlikli bir İslam filozofuydu.

Kitaplaşmış söyleşilerini ve makalelerini okumanızı tavsiye ederim... Cansever’in söyleşilerini kitaplaştırmanın ve Cansever’in yazdıklarıyla entelektüel kamuoyunu tanıştırmanın öncüsü değerli kültür adamı Beşir Ayvazoğlu olmuştur. Ayvazoğlu’nu Mustafa Armağan takip etmiştir. Yoksa o söyleşiler- makaleler sağda solda kaybolup gidiyordu.

Cansever’e entelektüel ilgi ilk kez 1990’larda İslami kesimde patladı. O dönem İslami yayınevleri büyük mimarın yazdıklarını kitaplaştırdılar. Cansever Ailesi yaşam tarzıyla o kesimden değildi, ama ona en çok muhafazakâr ve İslamcı aydınlar itibar etmiştir. Fakat garip bir şekilde AK Parti, şehircilik ve mimarlık alanında Cansever’den hiç istifade etmedi. Çok tuhaf ve anlaşılması güç bir şey bu.

O ÖDÜLÜ CANSEVER’İN KENDİSİ ALMIŞTI

Bu arada Özkök yazısında sanki Ağa Han ödülünü sadece Emine Öğün almış gibi yazmış, yazıdan öyle anlaşılıyor ama ödülü üç kez alan Turgut Cansever’in kendisidir. 1992’de Demir Evleri projesiyle Cansever’in yardımcıları olarak kızları Emine Öğün ve Feyza Cansever ile damadı Mehmet Öğün de onunla birlikte ödül aldılar ama projenin esas müellifi Turgut Bey’dir. Tasarlayan, uygulayan odur. Projenin müteahhidi de kendisi. Yani tasarlayıp bir uygulayıcı firmaya bırakmamış; çünkü o projenin ruhunu başka bir müteahhidin anlaması imkânsızdı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar