GÜNÜN MUHABİRİ

Murat Yetkin

Hürriyet

Murat Yetkin
Her şey Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu işi (Türk-Rus krizi) işadamı Cavit Çağlar'ın çözebileceğini söylemesiyle başladı. Akar, Çağlar'ı çok eskiden tanıyordu. Çağlar'ın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Lideri Ramazan Abdulatipov üzerinden, Putin'e bir kanal açabileceğini düşünüyordu. Öyle de oldu. Ardından müthiş heyecanlı bir diplomatik operasyon başladı. İbrahim Kalın ve Çağlar'ı taşıyan uçak, uçuş izinleri bile alınmadan havadaydı.

Yukarıdaki bu giriş, bugünkü Hürriyet'in manşetinden. Deneyimli gazeteci Murat Yetkin'in imzasını taşıyan haber, Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım'da başlayan "uçak krizi"nin nasıl bittiğini ayrıntılı olarak anlatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus meslektaşı Putin ile görüşeceği gün, iki lider arasındaki krizin nasıl çözümlendiğine dair birbirinden ilginç detaylar içeren   haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan beklediği mektubun nasıl kaleme alındığı ve zamana karşı yarışılarak Putin'in o anda bulunduğu Taşkent'e nasıl ulaştırıldığı da anlatılıyor.

Hürriyet gazetesi

Üstelik 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye gelen ve süreçte rolü olan Nazarbayev'in ziyareti sırasında olayın açığa çıkabileceği korkusunu yaşadığını da görüyoruz Murat Yekin'in:

Erdoğan ve Nazarbayev’in 5 Ağustos’ta yaptığı ortak basın toplantısında yüreğim ağzımdaydı, çoğu ayrıntısı bir aydır elimde olan ancak hâlâ boşlukları tamamlayıp yayına hazır hale getiremediğim bu haber gazeteci lisanıyla “patlayacak” diye. Özellikle de Kazak meslektaşımız soruyu sorup Erdoğan Nazarbayev’e teşekkür edince, “Eyvah” dedim, “Bir aylık çaba ve güzel bir hikâye gitti”. Ama neyse ki hiçbir meslektaşın bu işin üzerine gitmedi, ben de boşlukları tamamlayıp dün istediğim doğrulamaları, Erdoğan’ın Rusya seferi öncesinde alabildim.

Elimdeki bilgileri sorup cevap aradığım konunun devlet adına aktörü olan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın “Önemli bir konu halledildi” dedi, “Cavit Bey’in çok önemli rolü var. Hulusi Paşa böyle bir görevi olmamasına karşın kahraman bir vatanseverlik gösterdi. Tabii Sayın Nazarbayev de dostluğunu gösterdi, müteşekkiriz.”

Cavit Çağlar’a da ulaştım. “Devlet adına konuşan Sayın Kalın’dır” dedi, “Onun dedikleri üzerine söyleyeceğim bir şey olmaz. Ayrıntılara giremem”.


Türkiye ile Rusya arasındaki krizin nasıl çözümlendiği gibi çok önemli bir olayın perde arkasını kamuoyuna duyurduğu için Murat Yetkin'i günün muhabiri seçiyoruz.
ÇOK OKUNANLAR