GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Murat Birsel

Cumhuriyet

Murat Birsel
"Bu katliam önlenebilirdi" diyor Murat Birsel, Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, Ankara'daki katliamı konu edindiği yazısında.

"Dünyada en az yirmi şirket, taşınabilir, radar gibi sistemlerle uzaktan tarayarak intihar bombacısını eyleme geçmeden tespit edebiliyor." yazıyor Birsel.

Bu yazısı ile Birsel günün köşe yazarı olmayı haketti.

Cumhuriyet gazetesinin teknoloji sayfalarını hazırlayan Birsel şöyle anlatıyor "intihar bombacısı tespit cihazını":

Akşam yattım, her vatandaş gibi canım sıkkın, uyku tutmuyor, aklıma düştü “Ya intihar bombacısını uzaktan tespit eden bir teknoloji varsa” diye...

“Yoktur, olsaydı bizde olurdu” dedim. Şüphe uyutmadı kalktım, oturdum internetin başına yazdım “suicide bomber prevention” ekrana gelen listeyi gördüğümde içimin nasıl “cız ettiğini” anlatamam, en azından yirmi tane şirket, kuruluş var ki radar gibi sistemlerle uzaktan tarayarak intihar bombacısını şıp diye tespit ediyor. Bir tanesi belli ki Amerikan hükümetiyle çok yakın çalışıyor, adı Rapiscan, sistemin adı “Rapiscan CounterBomber Technologies” yani “Antibombacı teknolojileri”. Altında da yazıyor bizim antibombacı teknolojisinin kullanıldığı hiçbir ortamda bombalı intihar saldırısı gerçekleşememiştir.



Diyeceğim o ki;

Değerli devlet büyükleri

İntihar bombacısını uzaktan tespit eden mevcut bir teknoloji var. Bunu yapan alet edevat taşınabiliyor. Ve başarıyla çalıştığına dair bilgiler, gerçek ortamda alınmış sonuçlar mevcut. Artık bir araştırma yapıp ihaleye mi çıkarsınız, TÜBİTAK’tan aynısını yapmasını mı istersiniz bütün bunlar beni aşan konular.

Sadece şunu diyeceğim, ben Cumhuriyet gazetesinde teknoloji sayfasından sorumlu kişi olarak, böyle bir teknoloji var demeseydim işimi yapmamış olurdum. Ama işimi yapmanın içimi bu kadar acıtacağını da hiç tahmin etmezdim.

ÇOK OKUNANLAR