MEDYA KÖŞESİ

Murat Bardakçı, Çebi Ortaylı tartışmasında tarafını seçti

Tarihçi Murat Bardakçı, Habertürk'teki bugünkü yazısında İlber Ortaylı ve Mehmet Çebi arasında yaşanan tartışmaya değinerek Ortaylı'yı eleştirdi. 

Murat Bardakçı, Çebi Ortaylı tartışmasında tarafını seçti

"İki dostun arasında kalmak zordur ama dostlarınızdan biri öbürü hakkında haksız sayılabilecek sözler ettiği takdirde araya girip işin doğrusunu anlatmak şart olur!" diyen Bardakçı, Mehmet Çebi'nin Habertürk'te Kübra Par’a yaptığı mülakatı ve Fatih Altaylı'nın Çebi'yi destekleyen yazısını hatırlatarak, Ortaylı'nın tepkisini eleştirdi. 

NE OLMUŞTU?

Mehmet Çebi, katıldığı programda Kübra Par'a "müze kurma" hayallerinden bahsedince Ortaylı tepki göstermiş, Hürriyet'teki köşesinde Çebi'yi hedef alarak "Müze açmak o kadar kolay mı? Beyefendi (Çebi) Topkapı Sarayı’nı müze sanıyor" başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

Bardakçı, Ortaylı'nın söz konusu eleştiri yazısıyla ilgili olarak şunları söyledi: 

"Karşınızdakinin görüşlerine katılmayabilirsiniz, eleştirebilirsiniz, hatâ ettiğini söyleyebilirsiniz ama küçümsemeden ve hakaret etmeden! İlber Hoca’nın Mehmet Çebi’den bahsederken 'Kendi donanımına bakmadan ...değiş tokuşa girmeye niyetlenen isimler türedi... Yedi yıllık müze müdürlüğüm sırasında kendisini müzemizde bir tedkikat yaparken görmedim' demesi, bizzat müze sahibi olan bir uzmanı 'Bu gibilere sormak lâzım: Ne vakittir müze geziyorsun?' diye aşağılamaya çalışması, 'Teşvikiye’de hüsn-ü hat (“hüsn-i hatt” demek istiyor) pazarlayan ve satan...' gibisinden küçümseyici sözler sarfedip “Yetişmiş ve görmüş olmak lâzım” ifadesi ile yok saymaya çalışması ayıptır ve bir hocaya yakışmaz!

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar