MEDYA KÖŞESİ

Muharrem İnce böyle yapsaydı kaybederken kazanan olurdu

Milliyet yazarı Özay Şendir, Anadolu Ajansı iddialarını köşesinde değerlendirdi.

Muharrem İnce böyle yapsaydı kaybederken kazanan olurdu

Milliyet yazarı Özay Şendir, seçim gecesi ortaya atılan Anadolu Ajansı iddialarına köşesinde açıklık getirdi ve Muharrem İnce'nin seçim gecesi ortaya çıkmamak ile kendi yarattığı lider görüntüsüne zarar verdiğini söyledi. Şendir, "Başlarken tüm adaylardan randevu alan Muharrem İnce, pazar gecesi Erdoğan’ı arayıp tebrik etseydi kaybederken de kazanan olabilirdi.Muharrem İnce, seçim sonuçları açıklandıktan sonra ortaya çıkmamakla büyük hata etti, kendi yarattığı lider görüntüsüne kendi zarar verdi. Dün gelen özür, kaybederken ortada olmayan lider görüntüsünü kapatmıyor." ifadelerini kullandı.

ANADOLU AJANSI, SONUÇ FARKI VE MUHARREM İNCE...

- ABD’de Başkanlık seçimleri ajans haberleri ya da Yüksek Seçim Kurulu açıklamasıyla bitmez. Kaybeden aday, kazanan adayı arayıp tebrik eder ve seçim o zaman bitmiş olur.

- Başlarken tüm adaylardan randevu alan Muharrem İnce, pazar gecesi Erdoğan’ı arayıp tebrik etseydi kaybederken de kazanan olabilirdi.

Muharrem İnce, seçim sonuçları açıklandıktan sonra ortaya çıkmamakla büyük hata etti, kendi yarattığı lider görüntüsüne kendi zarar verdi. Dün gelen özür, kaybederken ortada olmayan lider görüntüsünü kapatmıyor.

- Pazar gecesi, Anadolu Ajansı ile Yüksek Seçim Kurulu arasındaki sayılan oyların yüzdesi ve oranlarına dair ortaya çıkan fark çok tartışıldı.

Aslında tartışılacak bir yanı yok meselenin. Anadolu Ajansı, her sandıktan aldığı sonucu kendi kullandığı yazılıma yüklüyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Sandıklardan çıkan o sonuçlar, ilçe seçim kurullarına gidiyor, birleştirme tutanakları hazırlanıyor, oylar teslim alınıyor ve ardından sisteme işleniyor. Gidilen yol, beklenen sıra gibi etmenler de aradaki süre ve oran farkını belirliyor.

- Bir diğer konu da Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını verirken AK Parti’nin oyunu belirli bir süre daha yüksek gösterdiği iddiası.

Türkiye’nin 34 ilinde, seçim sandık sayısı binin altında. Mesela Ardahan’da 355, Kırşehir’de 665, Çankırı’da 682 sandık kurulmuş. Bu illerde sayım da, tutanak birleştirme de çok daha çabuk bitti. Anadolu Ajansı eğer AK Parti’nin daha yüksek oy aldığı, seçmen sayısı daha az olan illerin sonuçlarını sisteme daha önce yüklemiş olsaydı, AK Parti’nin Türkiye ortalaması daha yüksek olur buna karşın HDP’de baraj altında gözükmezdi. Yani
bir sürü ilin sonuçları aynı anda girilmiş.

- Bir başka iddia da, hem referandum da hem de bu seçimde muhaliflerin beklediği oyların hep son anda sisteme yüklendiği yolunda.

Aslında bu sonuçlar biraz İstanbul kaynaklı bir durumu işaret ediyor. İstanbul’da kurulan toplam sandık sayısı 28 bin 463 ve bu yüzden sisteme İstanbul girişleri arttıkça oy oranlarında değişikler yaşanıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar