GÜNDEM

Müslüman düşünürü Garaudy yaşamını yitirdi

Dünyaca ünlü Fransız düşünür ve edebiyat eleştirmeni Roger Garaudy, 99 yaşında Paris'te öldü.

Müslüman düşünürü Garaudy yaşamını yitirdi
GAZETECİLER.COM -  Dünyaca ünlü Fransız düşünür ve edebiyat eleştirmeni Roger Garaudy, 99 yaşında Paris'te öldü.

1913'te Marsilya'da Katolik ve ateist ana babadan doğan Garaudy, 14 yaşında Protestan oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı direniş hareketine katıldı. Savaştan sonra Fransız Komünist Partisi'ne giren ve partinin önde gelen kuramcıları arasında yer alan Garaudy, Sovyetler Birliği'nin 1968'de Çekoslovakya'yı işgalini açıktan açığa eleştirdiği için 1970'te partiden atıldı. Garaudy, Fransız Parlamentosu'nda milletvekili ve senatör olarak da görev yaptı.

İRAN'DA SICAK KARŞILAMA

Politik yaşamı sırasında yeniden Katolikliğe dönen Garaudy, 1982'de ise İslamiyeti benimsedi ve "Ragaa Garaudy" adını aldı. İslamiyetle ilgili önemli eserler veren ve Filistin davasının destekçisi olan Garaudy'nin, 1996'da yayımladığı "Modern İsrail'in Kuruluş Mitleri" adlı kitabında, Yahudi soykırımını reddetmesi büyük tartışmalara yol açtı. Fransız mahkemeleri kitabın yayınını durdurdu ve Garaudy'ye 240 bin Fransız Frangı para cezası verdi. Fransız mahkemelerinde yargılanması ve mahkûm edilmesinden sonra Garaudy, İslam dünyasında övgüyle karşılandı ve büyük bir politik destek gördü. İran İslam Cumhuriyeti'nde 160 parlamento üyesi Garaudy'yi destekleyen bir af dilekçesine imza attı ve İran'ın önde gelen yöneticileri, onu Tahran'a davet ederek sıcak bir şekilde karşıladı.

11 EYLÜL ABD'NİN TEZGAHI

Yaşamı boyunca öncelikle politik felsefe ve Marksizm üzerine 50’den fazla kitaba imza atan, pek çok kitabı Türkçeye de çevrilen Garaudy, kendisiyle son yapılan söyleşilerde 11 Eylül saldırılarının ABD hükümeti tarafından düzenlendiğini ileri sürmüş ve Nazilerin gerçekleştirdiği Yahudi soykırımının Churchill, Eisenhower ve De Gaulle tarafından uydurulmuş bir efsane olduğu yönündeki görüşünü yinelemişti.

Garaudy, 18 Haziran Pazartesi günü Paris’te toprağa verilecek.

ÇOK OKUNANLAR