GÜNÜN MUHABİRİ

Melek Ulagay Taylan

Bianet

Melek Ulagay Taylan

Ramazan ayını dünya çapında yaklaşık 280 kişiyi katlederek açan İŞİD, bütün dünyaya sıcak bir yaz geçirtmeye hazırlanıyor.

Orta Doğu üzerine yazmak, söz söylemek, bilgi aktarmak giderek zorlaşıyor. Yüzlerce  kaynaktan  akan bilgiler, medyada gösterilenler, akademik çevrelerde yazılıp çizilenler, sadece daha büyük bir kafa karmaşasına yol açıyor.

IŞİD 29 Haziran 2013'te ''İslam Devleti ve Halifelik'' ilan etti. İlanın birinci yılında bu örgüt nasıl doğdu ve nasıl gelişti sorusuna yanıt arayan ve soruna farklı yönlerden bakmaya çalışan Melek Ulagay Taylan, IŞİD'in Dünü, Bugünü, Yarını yazı dizisi ile Bianet sayfalarından meraklılarına sesleniyor.

Arnavutköy'den Paris'e, Paris'ten Malatya köylerine ve oradan da Filistin kampları ve Hollanda'ya uzanan bir hikâyenin baş kahramanı Melek Ulagay. Sanayici bir ailenin çocuğuyken, 68'le başlayan dünyayı değiştirme sevdası onu hiç bilmediği coğrafyaları yakından tanıyan bir isme dönüştürmüştü.

68'de Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP)'nin aktif bir militanı... Filistin kamplarında Türk bir gerilla... Malatya'nın Kürecik ilçesinde elektriksiz, susuz bir toprak damda, Kürt ve Alevi köylülerin zorunlu konuğu... İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu... Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakütesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans... 1976-1982 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde İngilizce okutmanı... 12 Eylül'de Barış Davası sanığı kocasının cezaevi kapısındaki bekleyeni... Belgesel film yönetmeni...  Bunların hepsi olan Melek Ulagay, yazı dizisindeki çarpıcı yorum ve analizleriyle günün muhabiri olmayı haketti.

Konuyu merak edenlere okumalarını öneriyoruz.
ÇOK OKUNANLAR