GÜNDEM

Mehmet Barlas: Türkiye'de manşet üretmek ciddi işti

Sağlık sorunu nedeniyle bir süredir okurlarından ayrı kalmıştı Mehmet Barlas. Sabah gazetesinin bir diğer yazarı Melih Altınok, Mehmet Barlas'la yazılara başlaması vesilesiyle bir röportaj yaptı.

Mehmet Barlas: Türkiye'de manşet üretmek ciddi işti

Melih Altınok, Mehmet Barlas'ı Kavacık'taki evinde ziyaret etti. Sağlık durumunun gayet iyi olduğu müjdesini verdikten sonra da gündeme dair bir söyleşi yaptı. 

Medyanın hallerini de konuştukları söyleşide Mehmet Barlas günümüz için "Mesleki olarak profesyonellik eksildi. Yazı işleri toplantılarında pırıltılar çıkardı. Yani Türkiye'de bir manşet üretmek ciddi işti. Çok politize olundu" dedi. 

İŞTE O RÖPORTAJ:



- Geçen gün Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma üzerine "Tutuklamaları, gözaltıları evrensel ölçüde değerlendiremiyorum" dediniz. Bu tavrınız dönemin koşullarından mı yoksa Cumhuriyet'in kendisinden mi kaynaklanıyor?

- 11 yıl çalıştım Cumhuriyet'te. Şimdi şöyle bir durum var Türkiye'de. Cumhuriyet gibi rejimle özdeş olmuş bir gazetede çalıştığınız zaman kendinizde olağanüstü yetkiler görürsünüz. Tıpkı Cumhuriyet'in 12 Mart'ta Madanoğlu Cuntası'nı desteklemesi gibi.

- Darbe sonrası ilan edilen OHAL döneminde tüm muhalifler tasfiye ediliyor eleştirilerine ne diyorsunuz?

- Türkiye'de bu tür tasfiyeler bir türlü bitmiyor. Ortadoğulu olmak çok zor, bela bir iş. Daha önce de böyle şeyler yaşandı. Vaka-i Hayriye ile Yeniçeri dağıtıldı. Bektaşi olmak çok tehlikeliymiş. Herkese Bektaşi diye damga vururlarmış. 27 Mayıs'ta DP'liler vardı. 12 Mart'ta solcular. Ama bu da sebepsiz değildi. 12 Mart'ta solcular da 9 Mart darbesini yapacaklardı. Yani hem devlet kendini savunmak istiyor ama durmadan da savunmasına neden olacak eylemler de oluyor. 15 Temmuz'un arkasında Fetullah Gülen olduğuna göre bu örgütü övenlerin, destekleyenlerin rahat gezmesi mümkün mü? Tersi olsaydı tasfiye listesi çok farklı olacaktı.

Türkiye'de manşet üretmek ciddi işti

- Medyanın bugününden yakınılıyor. Eskiden daha mı iyiydi?

- Mesleki olarak profesyonellik eksildi. Yazı işleri toplantılarında pırıltılar çıkardı. Yani Türkiye'de bir manşet üretmek ciddi işti. Çok politize olundu.

- Bu politik ortamda siz farklı düşündüğünüz eski dostlarınızla dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

- Dostluk farklı. Görüştüğümüzde bunlara takılmadan hiçbir şey yokmuş gibi davranıyorum.

- 48 yıllık örnek bir evliliğiniz var Canan Barlas'la. O da bir gazeteci. Peki ya onunla dengeniz?

- (Gülüyor) Bir dengemiz yok.

- Muhteşem bir hafızanız olduğu hep söylenir. Bugünlerde ne okuyorsunuz?

- Yakın dostlarının Yahya Kemal'i anlattığı bir kitap var, onu okuyorum.

- Televizyona ne zaman dönüyorsunuz? Sizi ekranda görmeyi özleyen çok seyirciniz var.

- Sağ olsunlar. Çok yakında...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar