GÜNDEM

Medyada "kadın yayın yönetmeni" meselesi...

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantı sonrası çekilen fotoğraf için "içime sinmiyor" demişti... Kendisine iki itiraz geldi... İşte o itirazlar...

Medyada "kadın yayın yönetmeni" meselesi...

Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul’da belli başlı gazetelerin yayın yönetmenleriyle buluştuğu Vahdettin Köşkü’ndeki yemekten yansıyan fotoğrafa Habertürk yazarı Sevilay Yılman itiraz etmişti...

"O fotoğrafı içine sindiremeyen" Sevilay Yılman, sindirememe nedeninin de o fotoğraf karesinde bir tane bile kadın yayın yönetmeni olmaması olduğunu yazmış ve "Fark ettiniz mi bilmiyorum ama içlerinde bir tek kadın yok! Köşe yazarları, yöneticiler arasından olsun bir kadın davet edilemez miydi?" diye sormuştu.

Sevilay Yılman bugün de o yazısına gelen iki cevabı köşesine taşıdı... 

İtiraz edenlerden birisi Habertürk Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, diğeri de Hadi Özışık'tı... İşte Sevilay Yılman'ın köşesine yansıyan o itirazlar:

MEDYADA KADIN MESELESİ...

BİR önceki “Bu mudur?” yazıma iki yerden çok şiddetli itiraz geldi. Birisi bizim gazetenin genel yayın yönetmeni Selçuk Tepeli, diğeri ise internethaber.com sitesinin sahibi Hadi Özışık...

Selçuk diyor ki: “Bizim gazetede pek çok önemli görevde yer alanlar senin hemcinslerin. Mesela Genel Koordinatörümüz Ayşe Özek Karasu... HT Cumartesi, HT Pazar eklerinin yayın yönetmeni Aysun Öz... Bunu geçelim, muhabir-editöryazar kadromuzun yarısı kadın. Sen haklısın, keşke bir kadın genel yayın yönetmeni de olsaydı ama o fotoğrafta olmaması kadınların medyada söz sahibi olmadıkları anlamına gelmez! Başka medya kuruluşlarını bilmem ama bizde durum çok farklı. Rica ediyorum okurlarına bizim sizlere çok değer verdiğimizi ve bu değeri de muhakkak gösterdiğimizi hatırlat!”

(Torpil geçmiyorum, Selçuk haklı. Hem de yerden göğe kadar! Gerçekten de Habertürk Gazetesi’nde kadınların emeği çok büyük ve sayıları da oldukça fazla.)

Hadi de diyor ki: “O fotoğrafta kadın genel yayın yönetmeni aradığın için haklısın. Olmalıydı. Olmamasının nedeni medyada kadın yayın yönetmeninin eksikliğinden değil ama... Eğer daveti organize edenler internet medyasından da bir yayın yönetmeni çağırmış olsalardı, bir değil, birden fazla kadın o resimde yer alırdı... Mesela 10 senedir benim sahibi olduğum siteyi başarıyla yöneten Hacer Alkan gibi!”

Derler ya hani... Bir dokun bin ah işit! Hadi’yle görüşmemiz de aynen öyle oldu. “Neden fotoğrafta kadın yok?”tan başlayan muhabbetimiz, internet yasasıyla ilgili sorunla tamamlandı. Aynı zamanda İnternet Medyası Derneği’nin başkanlığını da yürüten Özışık, bu konuda gerçekten çok sitemkâr. Yasanın çıkması için ilk adımı atanın ve bu konuda gayret edenin Başbakan Binali Yıldırım olduğunu hatırlattıktan sonra şunları söyledi: “Hâlâ... Maalesef... Milyonlarca insanın giriş yaptığı, onlarca insanın istihdam edildiği basılı gazetesi olmayan internet medyası yok sayılıyor. Gazetelerin yayın yönetmenleri çağrılırken kimsenin aklına internette bu işe emek verenler gelmiyor!”

Haklı Hadi, ama ona da dedim: “İyi de hangi birini çağırsınlar? O kadar çok site var ki internette... Birini çağırsa diğeri veryansın ediyor...”

Buna da itirazı var: “Doğru söylüyorsun çok site var ama kurumsal olanların sayısına bakmak lazım. Bir kafede, diz üstü bilgisayarla kendine gazeteci süsü verenle kurumsal siteleri bir tutmak haksızlık değil mi?”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar