GÜNÜN MUHABİRİ

Maaz İbrahimoğlu

Nokta

Maaz İbrahimoğlu

Bir zamanlar dindar ve muhafazakâr ailelerin çocuklarını İmam Hatipler’e göndermelerinin yegane gayesi buydu. Ancak son süreçte işler değişti. Başarısız eğitim politikaları sistemi hallaç pamuğu gibi atınca –zoraki de olsa- ‘komünistler’ de İmam Hatipli oldu.

İmam Hatipleri ‘arka bahçe’si olarak gören AKP iktidarı bahçeye ‘dindar nesil’  tohumları ekmek için kolları sıvadı. Birçok yerde İmam Hatip Ortaokulları ve Liseleri açıldı, Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Uygulamasıyla (TEOG) hiçbir yere yerleşemeyen ve tercih yapmayan öğrenciler otomatik olarak İmam Hatip Liselerine kaydedildi.

Hal böyle olunca İmam Hatiplerdeki öğrenci popülasyonu da değişime uğradı. Artık sadece muhafazakâr ve dindar ailelerin çocukları değil farklı kesimlerin çocukları da İmam Hatiplere gidiyor. Eğitim sistemindeki çarpık yenilikler sonucu kendini Kemalist, Marksist, Solcu, Leninist, Troçkist, Alevi ve Ulusalcı olarak tanımlayan pek çok ailenin çocukları kendilerini bir anda İmam Hatipler’de buldu.

Bu yeni öğrenci tipleri, İmam Hatiplerdeki öğrenci fraksiyonlarını da değiştirmeye başladı.


Geçmişte İmam Hatipler’deki yaygın öğrenci fraksiyonları;  Anadolu Gençlik, Nakşibendi, Nurcu, Ülkücü, Alperenlerden oluşurdu. Şimdi İmam Hatiplerde, DEV-LİS’ten SDH’ye kadar pekçok oluşum var. Yani artık İmam Hatiplerden komünist çıkıyor.

NOKTA ‘aykırı’ öğrencilerle İmam Hatip devrimciliği ve solculuğunu konuştu. Sürekli Devrim Hareketi (SDH) adı altında toplanan Devrimci İmam Hatipliler, sosyal medyada bu isimle yer alıyorlar.

Devrimci İmam Hatipliler Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde örgütlenmeye başlamışlar. Konuştuğumuz diğer grup ise DEV-LİS (Devrimci Lisesiler) üyesi İmam Hatipliler. Bu grup özellikle Mimar Sinan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde faal.

Peki Devrimci İmam Hatipliler Karl Marks’ı ve solcuların başucu kitabı olarak kabul edilen Kapital’i nasıl okuyabiliyor? Marksist İmam Hatipli nasıl olunur? Nasıl örgütleniyorlar? Namaz kılıp, oruç tutuyorlar mı?

Kendi davaları için bu yaşta faşistlerden dayak bile yediğini söyleyen Devrimci İmam Hatipliler, Erdoğan’a da muhalifler.

Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi 68 Kuşağı’nın takipçileri olmakla birlikte Karl Marks, George Orwell, Ali Şeriati, Muhammed İkbal gibi yazarları okuyorlar. Zorunlu din dersine karşılar. Aşk hayatları renkli. IŞİD’e karşılar. Seçim zamanında HDP’yi desteklemişler. Berkin Elvan eylemine katıldıkları için okulda diğer öğrencilerden dayak yemişler.

Başta Suruç Katliamı olmak üzere bütün anti-demokratik uygulamaları ellerinden geldiği kadar Marksist Liseliler çatısında protesto etmişler.

 

Nokta muhabiri Maaz İbrahimoğlu, i ile günün muhabiri oldu. 

ÇOK OKUNANLAR