GÜNDEM

Öldürülen gazeteciler için fotoğraf sergisi

Fotoğraf Akademisi Belgesel ve Basın Fotoğrafçılığı Programları'nın katılımcıları öldürülen gazetecileri fotoğraf sergisi ile anıyor.

Öldürülen gazeteciler için fotoğraf sergisi

Fotoğraf Akademisi Belgesel ve Basın Fotoğrafçılığı Programları'nın katılımcıları tarafından hazırlanan "Basın ve İfade Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar: Gazeteciyi Öldürmek" dokümantasyon sergisi, 18 Haziran 2010 Cuma günü saat 19.30'da Depo'da açılacak ve 27 Haziran 2010 Pazar gününe kadar izlenebilecek.

"Basın ve İfade Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar: Gazeteciyi Öldürmek", basın ve ifade özgürlüğünü hareket alanlarını daraltan bir engel olarak kabul eden dayatmacı aklın yüzyıldan uzun zamandır bu topraklarda işlediği cinayetleri sıklıkla hatırlamak; her gün değiştirilen gündemle örselenen hafızanın tazelenmesine vesile olmak için hazırlandı.

Hasan Fehmi'nin İttihâtçiler tarafından Galata Köprüsü'nün üzerinde kurşunlanarak öldürülmesinin üzerinden 101 yıl geçti. 1915 yılında cinayetler ilk kez seri halde işlendi. 10 Ermeni gazeteci ve yazarın katledildiği bu karanlık yılı, 1970'lerin son yarısındaki ideolojik cinayetler izledi. Düşünce ayrılıklarına dayandırılan cinayet zincirleri 1990'lara gelindiğinde etnik gerekçelerle neredeyse katliama dönüştü. Çoğunluğu Kürt, 33 gazeteci ve yazar dört
yıllık bir zaman dilimi içerisinde katledildi.

Son olarak 9 Ekim 2008'de, 83'üncü cinayet işlendi.

"Basın ve İfade Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar: Gazeteciyi Öldürmek" dokümantasyon sergisinde, İstanbul'da 1980-2010 yılları arasında, doğrudan hedef alınarak öldürülen, fiili olarak gazete yazarlığı ve habercilik yapan 11 gazetecinin katledilme süreçleri, gazete kupürleri ve öldürüldükleri sokaklarda çekilen fotoğraflar yer alıyor. Bu on gazetecinin dışında, 101 yılda cinayete kurban giden diğer 72 gazeteci, yazar ve gazete-dergi çalışanının da anıldığı sergide Yahya Koçoğlu ve Aris Nalcı gibi gazetecilerin kaleme aldıkları metinlere de yer verildi.

Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi'nden on üç öğrencinin derleme ve
fotoğraflarından oluşan dokümantasyon sergisi, bağımsız medyaya verdiği desteklerle tanınan Press Now'ın önerisi ile hazırlanmaya başlandı. Avusturyalı sanatçı Rainer Ganahl'ın "Susturulan Sesler: İstanbul'un Gazeteci Cinayetleri Topografyasını Bisikletle Dolaşmak" adlı çalışmasından esinlenerek ve sanatçının da izniyle sürdürülen çalışmanın danışmanlığını "Kurşunla Sansür" kitabının yazarı gazeteci Yahya Koçoğlu, editörlüğünü Yücel Tunca, sergi tasarımını ise Vedat Ateş yaptı.

Sergide çalışmaları yer alan fotoğrafçılar: Anıl Çizmecioğlu, Arif Yaman, Bahar Gökten, Ceyda Celepoğlu, Damla Yedisan, Dilara Hançer Sebah, Eray Kıray, Filiz Kumru, Hande Yiğit, Nuray Uysal, Öncü Gültekin, Pınar Sarıca, Uygar Gültekin ve Zeynep Topaloğlu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar