GÜNDEM

Lübnan da cinsel içerikli dergi kriz yarattı!

Cinsel içeriğiyle, baskılara ve eleştirilere maruz kalan Jasad Dergisi cesurca yoluna devam ediyor...

Lübnan da cinsel içerikli dergi kriz yarattı!
Lübnan'da cinsellik konusunda cesur yayınları nedeniyle Arap dünyasının sakıncalı bulduğu dergi 'Jasad' (Beden), tepkilere rağmen yoluna devam ediyor.

Lübnan'da geçen aralık ayından itibaren yayımlanan ve içeriği Arap dünyası tarafından sakıncalı bulunan dergi 'Jasad' (Beden), son sayısında 'ses getiren' bir dosya konusu hazırladı.

'İlk Cinsel Deneyimim' konusunu işleyen derginin editörü yazar ve şair 38 yaşındaki Joumana Haddad, Arap toplumunun tabular yüzünden saklı kalmış fantezilerini bu sayıda ortaya çıkardıklarını söylüyor.

Derginin, Arap toplumu için cesur sayılan içeriğinde "mastürbasyon", 'eşcinsellik' gibi toplumun rahat konuşamadığı konular da yer alıyor. Arap kültüründe bedenin gizlendiğini, bedenden utanıldığını ve hakkında bilgi sahibi olunmadığını söyleyen Hassad, "Özellikle biz kadınların bedenini tanıması gerekiyor, ondan korkmamalıyız ve bizim dergimiz de pek çok kadın için bunun önünü açtı" diyor.

'Jasad'ın ilk sayısında, bekaret ve yamyamlık konusu işlenmişti, mart sayısındaysa 'penis'. 10 dolara ve poşet içinde satılan derginin satışları oldukça iyi.

"Derginin çok satması halkın bu içerikte bir dergiye ihtiyacı olduğunu gösteriyor" diyen Hassad, "Biz insanları, aile ya da okuldan öğrenemeyecekleri konularda doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz" diyor. Derginin Nisan sayısında yer alan konulardan bazıları 'transseksüellik', 'Kama Sutra' ve 'ilişkiler'.

Dergiye şimdiye kadar pek çok olumsuz tepki aldıklarını ifade eden Hassad, "İlk cinsel deneyim konusuysa büyük bir şok etkisi yarattı. Arap kültüründe böyle mahrem konular konuşulmaz. Bekâret önemli bir tabudur" diyor.

Batılı ülkelerde yaşayan kadınların dergiye büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Lübnan Kadın Konseyi Başkanı Aman Kabbara Şarani'yse, "Bu dergi Lübnan'ın modern yüzünü gösteriyor" diyor. Tüm zorluklara rağmen dergiyi yayımlamaya devam edeceklerini anlatan Şarani, "Lübnanlı kadınların ve özellikle gençlerin böyle yayınlara ihtiyacı var. Onlara bedenleriyle barışıp, sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayata sahip olmaları için yardım ediyoruz1 diyor. Dergiyi satmak istemeyen pek çok kitabevi ve gazete bayiisi olduğunu buna rağmen ilk sayının 4 bin adet basıldığını ve tükendiğini anlatan Hassad, abone sayılarının da giderek arttığını söylüyor. Web sitelerinin 15 kez saldırıya uğradığını ve mail kutularının hakaret ve tehdit içerikli mesajlarla dolu olduğunu söyleyen Hassad, "Korkmuyoruz! Bu saldırıları yapanların bizden korktuğu kesin ama biz onlardan korkmuyoruz" diyor.

Radikal

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar