RÖPORTAJ

İlber Ortaylı'dan çok tartışılacak Menderes yorumu

Ahmet Hakan'a konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı Adnan Menderes'in zamanında bilgisizce işler yaptığını söyledi. İşte İlber Ortaylı'nın çok konuşulacak yorumları.

İlber Ortaylı'dan çok tartışılacak Menderes yorumu
Ahmet Hakan'ın her hafta yaptığı "Çarşamba Sohbetleri"nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı'ydı. İlginç yorumlarıyla gündeme oturan İlber Ortaylı, yine çok konuşulacak açıklamalara imza attı. 

Özellikle "Öyle Cahilsin ki..." sözüyle bir fenomen haline gelen Ortaylı, Türkiye'nin şu anki durumundan, IŞİD'e, İmam Hatipler meselesinden, oynadığı reklam filmine kadar pek çok konuda Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı.

Röportaja damga vuran sosyolojik analiz ise "Türkiye'ye bugün köylülük değil, kasabalılık hakim" sözleri oldu. Ortaylı, İstanbul'u ilk tahrip eden Başbakan'ın Adnan Menderes olduğunu açıkladı. 

TÜRKİYE'DE KASABALILIK HAKİM

Türkiye'de varoşlarda kasabalılığın hakim olduğunu söyleyen Ortaylı, bu konunun yanlış bilindiğini şu sözlerle anlatıyor:

"Türkiye'de kasabalılık egemendir bugün. Bizde büyük şehirlerin varoşlarında köylülük var sanılıyor. Hayır efendim... Büyük şehirlerinde varoşlarında egemen olan kasabalılıktır."

İSTANBUL'U TAHRİP EDEN İLK BAŞBAKAN MENDERES'TİR

Konu şehirlerden açılmışken, İstanbul'daki ilk büyük tahribatın Adnan Menderes döneminde yapıldığına dikkat çekiyor. 

"Menderes'te para vardı. İmkan da vardı. Girişti İstanbul'a... Yıktı geçti. Ne yıktı? Sinan mescitlerini yıktı. Yıktıklarının hesabı yok. Neymiş? İstanbul'u kendince yeniden kuracakmış. Vay vay vay... İki bin yıllık payitahtı kendine göre düzenleyecek. İşte bakın: Aslında memleketi seven, enerjik ve dürüst bir başbakan bile bu kadar bilgisizce işler yapabiliyor ve bizi can gözümüzden vurabiliyor."

ÇOK OKUNANLAR