REKLAM

İlaç reklamına da izin çıktı

RTÜK'ün yeni yönetmeliğine göre artık televizyonlarda ilaç reklamı yapılabilecek.

İlaç reklamına da izin çıktı
GAZETECİLER.COM -  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yayımladığı yönetmelikle yalnızca izin alarak Kürtçe yayın yapanlarda değil tüm televizyonlarda Kürtçe reklam yapılabilmesine izin verdi. RTÜK'ten izin alındığı takdirde, farklı dil ve lehçelerde reklama izin veren yönetmelik, reçetesiz ilaçların reklamına da onay veriyor. Ancak burada da, dürüstlük ilkesi gereğince, doğrulanması mümkün söylemlere izin verilecek. Yönetmelik, alkol görüntülerinin kullanımına sınırlama getirirken, artık reklamların ses seviyesi yükseltilemeyecek.

KÜRTÇE'YE İZİN GEREKİYORDU

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan korumalı saatler başlangıcı 23.00 yerine saat 24.00'de son bulacak ve 05.00'e kadar sürecek. Hürriyet gazetesinin haberine göre, yönetmelikteki düzenlemeler özetle şöyle:

Yayın lisansına sahip olan ve farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların talepleri, yayın alanı, teknik imkanlar ve talep edilen dil ve lehçelerde yayın yapan diğer kuruluşlar da gözönünde bulundurularak RTÜK tarafından değerlendirilecek ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilecek. Farklı dil ve lehçelerdeki münferit müzik eserleri, sinema filmleri, ticari iletişim ve isteğe bağlı yayın hizmetleri için izin şartı aranmayacak

REÇETESİZ İLAÇ REKLAMINA İZİN

Yönetmeliğe göre, alkol ve tütün ürünlerinin hiçbir şekilde ticari iletişimine izin verilemeyecek. Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında da reklam yapılamayacak. Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamlarına ise dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde izin verilecek. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte çalışmalar yapılamayacak. Medya, hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarının da, noter nezaretinde gerçekleşmesi ve bunun duyurulması gerekiyor.

RTÜK'ün listelediği toplum için büyük önem arz eden olaylar canlı yayınlanacak. Bu olaylar, 24.00-05.00 arasında cereyan ederse, olimpiyatlar gibi birbirine bağlı çok sayıda olaydan oluşursa veya canlı yayın toplum için büyük önem taşıyan başka olayın başka saatte yayınlanmasını gerektirirse, objektif nedenlere dayanılarak olayın gerçekleştiği gün içerisinde banttan da yayınlanabilecek.

ASTROLOG VE FALCI REKLAMI YASAK

Falcı, medyum, astrolog ve benzerlerinin verdikleri hizmetlerin ticari iletişimi yapılamayacak. Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez. Ayrıca, dini tören yayını içine hiçbir şekilde reklam ve tele-alışveriş yayını yerleştirilemeyecek.

RTÜK'ün kişilerin fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edilmesini yasaklayan yönetmeliğe göre, yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kanıksatan ve kadını istismar eden programlar içermeyecek. Törelerin kadına karşı baskı aracı gibi kullanılması teşvik edilemeyecek. Kadın bedeninin cinsel bir meta olarak kullanılmaması da yasaklandı.

ÇOK OKUNANLAR