RATİNG

Krem dizisinin reytingleri şikeli mi?

Reytinglere yönelik soruşturma devam ederken, bu kez yeni bir skandal ortaya çıktı

Krem dizisinin reytingleri şikeli mi?
GAZETECİLER.COM -  Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Akif Özgün'ün ortaya çıkardığı reyting skandalının yankıları sürerken, Savcılık bu kez Atv'de yayınlanan 'Krem' adlı dizide reyting şüphesi tespit etti. Dizinin yapımcısının hem reyting ölçüm ihalesini veren TİAK'ın Yönetim Kurulu Başkanvekili hem de Reklamcılar Derneği'nin temsilcisi olduğu ortaya çıktı. Savcılığın araştırmasına göre söz konusu dizinin reytingleri yüksek gösteriliyor ve bu sayede haksız reklam kazancının önü açılıyor.

Milli Gazete'den Cihat Arpacık'ın haberine göre; Atv'de yayınlanan ve reyting rekoru kırdığı iddia edilen 'Krem' isimli diziyi mercek altına alan savcılığın yine reyting şikesi tespit ettiği ortaya çıktı. Dizinin yapımcılığını yapan kişinin ise aynı anda hem reyting ölçen firmanın hem de reklam verenler derneği çalışanı olduğu tespit edildi. 'Krem' isimli dizinin yapımcılığını Group M ve Bando yapım üstleniyor. Group M' nin CEO'su D.İ'nin aynı zamanda hem reyting ölçüm ihalesi veren TİAK'ın Yönetim Kurulu Başkanvekili hem de Reklamcılar Derneği'nin temsilcisi olduğu ortaya çıktı.

"Reytiglerle oynayıp haksız kazanç sağlıyorlar" Savcılığın araştırmasına göre reyting ihalesini veren TİAK ve reyting ihalesini alan TNS şirketlerinin içerisinde bahse konu dizinin yapımcı firmalarının bağlı olduğu WPP ile bağlantılı isimler görev yapıyor. Bu isimler marifetiyle Krem dizisinin reytingleriyle oynanıyor. Böylece yapımcı firmanın reklam gelirleri artıyor. Reyting şikesine ek iddianame gelebilir Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan reyting iddianamesinde TNS, denek listelerini sızdıran, deneklerin çalışma sürelerini bittiği halde yasadışı yollarla uzatan, ve deneklere rüşvet veren şirket olarak tanımlanıyor. Şirketin 26 Ağustos 2012'de yayınlanmaya başlayan Krem dizisi üzerinden yine reyting şikesine karıştığı belirtiyor. Savcılığın diziyle ilgili incelemesini tamamladığı ve ek iddianame hazırlanabileceği belirtildi. TRT müşteki olmuştu Reyting araştırmalarında ve reklam pastası düzenlenmesi
işleminde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine hazırlanan iddianame Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

İddianamede TRT de müşteki olarak yer alıyor. Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Akif Özgün tarafından hazırlanan iddianamede reyting şöyle tanımlanıyor:

"Bir programın toplam televizyon seyircisinin izleme oranına 'Rating', Türkçe olarak 'reyting' denir. Programın reyting oranı ne kadar yüksek ise reklam pastasından alabileceği pay da o oranda yüksektir"

İlk reyting ölçüm gününde 3. sıradan girdi

Söz konusu dizi 26 Ağustos'ta ekranlara çıktı. O tarihte reytingler ölçülmediği ve yeni yapılacak reyting ihalesi beklenildiği için reyting listesi bulunmuyor. 2 Eylül'de TİAK tarafından yapılan ihaleyle reyting ölçmleri TNS'ye geçti. O dizi de ilk reyting ölçüm gününde listeye 3. sıradan girdi. Savcılık, diziyi merceğe aldı ve ticari ilişkilerinin reyting şüphesi doğurduğunu tespit etti.
ÇOK OKUNANLAR