KARİKATÜR

Karikatürist Tan Oral artık T24'te

Türkiye'de karikatürün önde gelen isimlerinden Tan Oral, çizgisiyle gündemi bundan böyle T24'te yorumlayacak.

Karikatürist Tan Oral artık T24'te

Türkiye'de karikatürün önde gelen isimlerinden Tan Oral, çizgisiyle gündemi bundan böyle T24 internet sitesinde yorumlayacak.



TAN ORAL KİMDİR?

1937'de Merzifon'da doğan karikatür sanatçısı Tan Oral 1963' te Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu.  Oral, üç yıl mesleğini icra ettikten sonra daha sonra karikatür, film ve çizgi film konularıyla ilgilenmeye başladı. 1969 yılında "Sanatçılar Birliği"'ne üye olan Oral, 1971'de bu oluşumun başkanlığını yaptı. Bu süreçte Ant, Yeni Gün, Yansıma, Özgür İnsan gibi dergi, gazete, sendika yayın organlarında karikatürleri yayımlandı. Dostlar Tiyatrosu için filmler hazırladı.

Deneme1973'te üye olduğu Karikatürcüler Derneği'nde 1979'a kadar yönetim kurulu üyeliği, yazmanlık ve üç dönem başkanlık görevlerinde bulundu.

İlk kez Günlük Politika gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan (1976) Tan Oral, daha sonra Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeyi sürdürdü. Bir dönem, mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi'nin Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Canlandırma Sanatları bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktaydı.

2008 yılında Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan bir röportajı sonrasında Cumhuriyet gazetesi yönetimi tarafından Oral'ın köşesi kapatıldı.  Oral 11 Haziran 2008 itibariyle Taraf gazetesinde çizmeye başlamıştı.

ÇOK OKUNANLAR