GÜNDEM

Kamera arkasında kadının adı yok!

Yönetmen, yapımcı, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni ve kurgu yönetmenlerinin sadece yüzde 18'i kadınlardan oluşuyor.

Kamera arkasında kadının adı yok!
GAZETECİLER.COM - Sinema dünyasının kalbi Hollywood'da 2012 yılında çekilen toplam 250 filmden sadece yüzde 9'unun kadın yönetmenlere ait olduğu belirlendi.

Televizyon ve Film Dünyasında Kadınlar Merkezi tarafından yapılan çalışma, Hollywood'daki yönetmen, yapımcı, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni ve kurgu yönetmenlerinin sadece yüzde 18'inin kadınlardan oluştuğunu ortaya çıkardı.

Çalışma, kadın yönetmenlerin geçen yıl 2011'dekine oranla yüzde 4 artışla yaklaşık 25 filme imza attığına işaret etti.

Sinema sektöründe çalışan kadınların genellikle belgesel, drama ve animasyon filmlerinde görev aldığına dikkati çeken çalışmaya göre, kadın senaryo yazarların sayısı geçen yıl yüzde 15'e yükselirken, kadın yapımcıların sayısı iki yıldır yüzde 25 olarak hesaplanıyor.

Kadın kurgu yönetmenlerinin yüzde 20-21'lik oranında 1998-2012 yılları arasında herhangi bir değişiklik olmazken, kadın görüntü yönetmenlerinin oranında ise büyük bir düşüş olduğu belirlendi.

OSCAR'DA BİR TEK BIGELOW VAR

Bu yıl en iyi film Oscarı'na aday gösterilen 9 film arasında sadece bir kadın yönetmenin filmi yer alıyor. Oscar ödüllü yönetmen Kathryn Bigelow, büyük gişe başarısı elde eden "Zero Dark Thirty" filmi ile Michael Haneke'nin "Amour", Benh Zeitlin'in "Beasts of the Southern Wild", Ang Lee'nin "Life of Pi", David O. Russell'ın "Silver Linings Playbook", Steven Spielberg'in "Lincoln", Ben Affleck'in "Argo", Quentin Tarantino'nun "Django Unchained" ve Tom Hooper'ın "Les Miserables" filmleriyle yarışacak. Bigelow, en iyi yönetmen ödülüne aday gösterilmedi.

BAĞIMSIZLAR DAHA BAŞARILI

Sundance Enstitüsü tarafından yapılan başka bir çalışma ise kadınların bağımsız film sektöründe daha başarılı olduğunu gösterdi.

ABD'nin en önemli bağımsız film festivallerinden biri kabul edilin Sundance Film Festivali'nde son 10 yılda gösterilen filmleri inceleyen Annenberg İletişim ve Gazetecilik Akademisi araştırmacıları, kadınların 820 filmde görev alan 11 bin yönetmen, yapımcı, görüntü yönetmeni, senaryo yazarı ve kurgu yönetmeninin yüzde 30'unu oluşturduğunu buldu.

Çalışma, kadın yönetmenler tarafından çekilen filmlerin kamera arkasında da daha fazla kadının görev aldığını ortaya çıkardı.

Cannes Film Festivali organizatörleri, geçen yıl Altın Palmiye'ye aday gösterilen 22 filmin hepsi erkek yönetmenlere ait olduğu için kadınların büyük eleştirisine maruz kalmıştı.

ÇOK OKUNANLAR