RÖPORTAJ

Kadir İnanır: "Türkiye yeniden bir çözüm sürecine girecek!"

Çözüm süreci döneminde 'akil insanlar' heyetinde yer alan ve Türkiye'nin dört bir yanını dolaşan usta oyuncu Kadir İnanır, Türkiye’nin yeniden bir çözüm sürecine gireceğine inandığını söyledi.

Kadir İnanır: "Türkiye yeniden bir çözüm sürecine girecek!"

50. sanat yılını cuma günü seyircisiyle buluşacak ‘Kapı’ filmiyle kutlayacak olan Kadir İnanır, geçtiğimiz yıl atlattığı hastalığın ardından ilk kez röportaj verdi.

Hürriyet'ten İpek Özbey'in sorularını cevaplayan Kadir İnanır, çözüm sürecinin yeniden başlayacağına inandığını belirtti.

"Türkiye bir çözüm süreci yaşadı. Siz de akil insanlardan biriydiniz. Dağ tepe ülkeyi dolaştınız, 50 yıldır da bu ülkede sinema yapıyorsunuz. Sizin gözünüzden Türk toplumunun en büyük sıkıntısı ne?" sorusuna İnanır, şu yanıtı verdi:

"Eğitimsizlik demeyeceğim, eğitimsiz bırakılmışlık diyeceğim. Fakirlik demeyeceğim, fakir bırakılmışlık diyeceğim. Bakın, aydınlık dünyayı görmesin diye karanlıkta bırakılmış bir toplum çok kolay kullanılır. Sistem dediğimiz mekanizma da kendi varlığını sürdürürken bundan beslenir. Ben o yüzden bu halka 'Neden böyle düşünüyor' diye laf etmem, elimden geldiği kadar da laf ettirmem. İleri bir ülkede toplumun beğenmediği bir şeyi uygulamaya kalkarsanız tepki görürsünüz.

Tevekkül, yani her şeyi Tanrı'ya havale etmiş toplumlara 'Düşün' ve 'Gör' diyemezsiniz ki. Onun karnını doyurmak gibi temel başka sorunları vardır zaten. Ben asla halka kızmam… Biz ülkemizi sevmeyi öğrenmeliyiz, bu topraklarda yaşayan bütün kimliklerin, kültürlerin kıymetini bilmeliyiz, herkes için eşit fırsat yaratabilmeliyiz. Bu ülkenin nehirlerini, ovalarını hiçbir yerde bulamazsınız. Bir Konya ovasına iki tane İsrail sığar. Daha eğitimli, daha refah bir toplum için sürekli mücadele içinde olmamız ve durmadan, yorulmadan daha iyiyi aramamız gerekiyor."

Kadir İnanır "Türkiye'nin yeniden bir çözüm sürecine gireceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "İnanıyorum. Bugüne kadar yanılmadım, inşallah yine yanılmam" cevabını verdi. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar