RÖPORTAJ

Şimon Peres 7 yıl sonra konuştu Erdoğan'ı takdirle karşıladım!

Davos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'one minute' çıkışına hedef olan Şimon Peres 7 yıl sonra Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e konuştu.

Şimon Peres 7 yıl sonra konuştu Erdoğan'ı takdirle karşıladım!
GAZETECİLER.COM- İsrail Eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, normalleşme sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkileriyle uzun süreden sonra ilk kez ilgili konuştu.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e özel röportaj veren Şimon Peres, 7 yıl önce Davos'ta yaşanan 'one minute' kriziyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Peres, "Yağmurlu bir günü neden hatırlayayım? Güneşli günler gelecek, ilişkilerimizin çok gelişeceğine inanıyorum" dedi.

ERDOĞAN'I TAKDİRLE KARŞILADIM

 

Peres, Erdoğan'ın İHH'ya yönelik çıkışına ise 'takdirle karşıladım' yorumunda bulundu.

Peres'in açıklamalarının detayları şöyle:

DAVOS YANITI: E ÖYLEYSE NE OLMUŞ!

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in ısrarlı one minute krizine ilişkin ısrarlı sorusuna Peres yanıt vermekten kaçındı.

Peres, "Geçen görüşmemizde halen cumhurbaşkanı makamındaydınız ve Davos'taki meşhur 'one minute vakası' ile ilgili sorularımı geçiştirmiş ve 'Geçmişte kaldı' demekle yetinmiştiniz. Artık resmi görevde değilsiniz ve yakın tarihin önemli bir anından bahsediyoruz" yorumuna yalnızca "E öyleyse de ne olmuş!" diyerek karşılık verdi.



ERDOĞAN'A KIRGINLIĞINIZ VAR MI?

"Hayır, ben ileriye bakan bir insanım. Kalbimde iyi duygular var. Kırgınlıklarla zamanımı geçirmek istemiyorum. Geleceği değiştirebilmeniz için geçmişle boşanmanız şart. Hayal kurabilmelisiniz. Olan oldu, bitti, gitti...

Hafızamın geleceğimi yönetmesi gerektiğini düşünmüyorum. Çoğu insanın sorunu nedir biliyor musunuz? Geleceğe yönelik hayal kurmak yerine geçmişi hatırlamayı hatta ona takılı kalmayı tercih ediyorlar. Yağmurlu bir günü neden hatırlayayım? Güneşli günler gelecek, ilişkilerimizin çok gelişeceğine inanıyorum. Yeni işbirliği olanakları var önümüzde, özellikle de bilim ve teknoloji alanlarında. Enerji meselesi de artık bilimin bir parçası. Eskiden kendi üretmediğimiz enerji kaynakları üzerine yaşıyorduk. Artık enerji üretecek yeni teknolojik devrimlerin eşiğindeyiz."

ERDOĞAN'IN İHH SÖZLERİ: TAKDİRLE KARŞILADIM

Peres, Erdoğan'ı İHH'ya yönelik eleştirilerine ise destek verdi.

"Daha önce olmuş olsaydı sevinirdim. Ama hep dediğim gibi geçmiş geçmişte kaldı. Bugün artık hiç anlam taşımayacak türden polemiklere girmeyeceğim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkça bunu dile getirmiş olmasını takdirle karşılıyorum. Daha önce söylenmiş olsaydı düşünceli bir davranış olurdu. Ama sonuçta prensipteki yaklaşım zaten buysa memnuniyetle karşılıyorum."

ERDOĞAN'A HAMAS ÇAĞRISI VAZGEÇİRMELİ

Peres, Hamas'ın Gazze'deki varlığına ilişkin ise şunları söyledi:

"Biz Hamas da dahil kimsenin Gazze halkına zarar vermesini istemiyoruz. Erdoğan yardım etmek istiyorsa bu iyi. Ama gerçekten yardım etmek istiyorsa Hamas’ı bizi vurmaktan vazgeçirmeli. Hamas hâlâ silahlanmaya devam ediyor. Gerçekten barış istiyorsanız bu unsurların hepsini birlikte değerlendirmek zorundasınız. Gazze için yardım gönderebilirsiniz ama bunu bizim güvenliğimizi zafiyete uğratmayacak şekilde yapmak durumundasınız. Bu işin minimumu budur. Biz de kimsenin Türkiye’ye zarar vermesini istemeyiz. Bakın yine söylüyorum Atatürk Havalimanı’ndaki saldırı kabul edilemez. Korkunç! Biz de IŞİD ile mücadele eden bir ülkeyiz. Ama aynı zamanda da Hamas’la mücadele ediyoruz, Hizbullah ile ediyoruz. Bütün bu insanlar onları neden vurduğumuzu unutuyor. Biz saldırıya uğradığımız için vuruyoruz. Yani hem Türkiye hem de biz terörden çok çekiyoruz. Türkiye elbette kendi ülkesinde terörle mücadele edecek, biz de burada. Ancak Türkiye’nin dışarıdaki teröre karşı da aynı hassasiyet içinde olması lazım çünkü terör sadece sizin ya da bizim için değil bütün insanlık için tehlikelidir. İnsanların kafalarının kesilmesini onaylayan hiçbir din yoktur."

ÇOK OKUNANLAR