GÜNDEM

Hürriyet'eAlmanya'da çalıntı haber suçlaması

Avrupa'da Fatih Çekirge ile yeni bir sayfa açtığını açıklayan Hürriyet, Bild gazetesinden bayat haber çalmakla ve kalitesiz gazetecilik yapmakla suçlanıyor.

Hürriyet'eAlmanya'da çalıntı haber suçlaması
1 Mart'ta Frankfurt'taki Avrupa yazı işlerini kapatan ve gazetenin İstanbul'da hazırlanacağını açıklayan Hürriyet yönetimi, Alman basınında çıkan haberlerle şoke oldu.

Frankfurter Rundschau Gazetesi'nde yer alan haberde, Hürriyet'in "Alman basınından çeviri ve bayat" haberlerle sayfaları doldurduğu bildirildi. Hürriyet Gazetesi, kısa süre önce Fatih Çekirge ve Avrupa Hürriyet sorumlusu Rıza Dursun ile birlikte yeni bir gazete için adım attığını açıklamıştı. Ancak Alman basını, İstanbul merkezli bir yayın politikasının kaliteli bir sonuç vereceğine inanmıyor. Gazeteler gelişmeleri "Hürriyet Avrupa'ya sırt çevirdi" diye yorumluyor.

BILD'DEN TERCÜME

Rundschau Gazetesi'ne demeç veren Frankfurt Belediye Meclis üyesi Turgut Yüksel "Hürriyet, Bild gazetesinde çıkan haberleri bazen 4 gün sonra tercüme ederek yayınlıyor. Bayat haber kullanıyor. Bir çok haberi de abartarak okurlarına duyuruyor" suçlamasında bulundu.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) de bir açıklama yaparak, Doğan Medya Grubu'nun gazeteyi İstanbul'dan yönlendirme kararını eleştirdi. ATGB'nin açıklaması şöyle: "Modern ve gerçekci bir gazetecilik için, haberlerin olayların yaşandığı yerde yapılması şarttır. İstanbul'da oturan bir gazeteci, uzakta, yani Avrupa'daki gelişmeleri doğru değerlendiremez."

ALMANYA`DA TİRAJ 15 BİN

Frankfurt yakınlarındaki Mörfelden Walldorf'ta bulunan ve Hürriyet'in Avrupa yayın haklarına sahip olan Dogan Media şirketi, son yıllarda yaşanan tiraj ve ilan kaybı nedeniyle personelde yüzde 50 tasarrufa gitmek istiyor. Son 10 yılda yapılan yönetim hataları ile Hürriyet'in Almanya'daki tirajının 15 bine kadar düştüğü belirtiliyor. Avrupa yazı işlerinin İstanbul'a kaydırılma kararı sonrası, Mörfelden Walldorf'taki 13 yazı işleri elemanının işi bugünden yarına elinden alındı.

Frankfurter Allgemeine Gazetesi, Hürriyet Avrupa'daki sendikalaşma çalışmalarının yazı işlerinin kapatılmasına neden olduğunu iddia etmişti. Die Welt Gazetesi'ne konuşan Ver.di sendikası sorumlusu da "Bu iddialar doğruysa, yapılan suçtur. Bununla savcılık ilgilenir" diye uyarıda bulunmuştu.

medyaradar

FRANKFURTER RUNDSCHAU'DA YER ALAN HABER İÇİN

ÇOK OKUNANLAR