MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet yazarının bakkal hesabı şaşmış!

Mehmet Y. Yılmaz dünkü yazısının gazetenin internet sitesinden çekilmesinin nedenini yazarken ilginç bir savunma yaptı...

Hürriyet yazarının bakkal hesabı şaşmış!
GAZETECİLER.COM
Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz dün yaşanan karmaşaya açıklık getirdi. Yazısında ciddi bir hesap hatası olduğunu belirten Yılmaz bu nedenle yazısının gazetenin internet sitesinden çekilmesini istediğini yazdı. Gün içinde yazı internet sitesinden çekilince 'sansü mü' yorumları yapılmıştı.

Erdoğan'ın 'çılgın proje' olarak adlandırılan Kanal İstanbul'u eleştiren Yılmaz rakamlarda yaptığı hatalar nedeniyle okuyucularından özür dilerken hesap uzmanı bir arkadaşının kurbanı olduğunu kaydetti. 'Ancak ben de kontrol etmediğim için hataya ortak oldum' diyen Yılmaz yine de eleştirilerinde ısrar etti. Projenin  hayatın gerçekleriyle örtüşmediğini savunan Yılmaz "Ancak benim yaptığım hata da Başbakan’ın projesinin Nasreddin Hoca’nın “diken” projesinden farklı olmadığı gerçeğini değiştirmiyor." dedi.

Nasreddin Hoca projesinde hesap hatası

DÜN Kanal İstanbul ile ilgili olarak bir hesap uzmanı arkadaştan gelen bilgilerle yazdığım “bakkal hesabı” yazısında bir hata oldu.

Arkadaşım bir çarpma işleminde hata yaptı, ben de kontrol etmediğim için hataya ortak oldum, sizlerden özür diliyorum. Yazının hurriyet.com.tr’den çıkarılmasını da ben istedim. 
Sabah yazımı okuduktan sonra hatamı tespit edip bana bildiren okuyucularıma teşekkür ediyorum. Şarık Tarada arayıp, “Mühendislerin yapacağı işi hesap uzmanlarına bırakma” dedi, haklı olduğunu kabul ediyorum.
Ancak benim yaptığım hata da Başbakan’ın projesinin Nasreddin Hoca’nın “diken” projesinden farklı olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.
Hesaplamada yaptığımız varsayımlar gerçeklerle zaten örtüşmüyordu.
Başbakan’ın kanalı bir tür otoyol olmayacak, yükseltme havuzları da gerekecek, yükseltme havuzlarıyapılmayacaksa, hafriyat bugün öngörülenden çok daha fazla olacak.
Yani hesabın eğrisi, doğrusuna denk geliyor, bunu belirteyim.
O büyüklükteki gemilerin kanala giriş ve çıkışları, akıntı ve rüzgâr da hesaba katıldığında bir bisikletle bahçe yoluna girmek gibi olmayacağını denizde biraz vakit geçiren herkes bilir.
Kanalın iki ucunda kapaklar olmalı, gemiler halatlarla bağlanarak sabit hale getirilmeli ve sonra kanalagirmeliler.
O tonajda bir geminin girdiği kanalda yükseltme havuzu olmasa bile tam yol gidebilmesi zaten söz konusu değil ki bu da zaten günde geçebilecek gemi sayısını her iki yönde de düşürüyor.
Büyük tonajlı gemilerin geçtiği bir kanalın kenarında “Boğaz manzaralı” bir kent kurmayı hayal edenlerin demevcut kanalların (Panama, Korint, Süveyş gibi) internetteki fotoğraflarına bir göz atmasında yarar var.
Gerçek şu: Başbakan’ın projesi inanmak isteyenler için harika olabilir ama hayatın gerçekleriyle anlatılanlar örtüşmüyor!

Yazının tamamını okumak için
ÇOK OKUNANLAR