MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet Ombudsmanı'na geri adım attırdı!..

Hürriyet Ombudsmanı Faruk Bildirici, geçen hafta "davet gazeteciliği" dedi ve yerden yere vurdu... Bugün ise ortayı bulmaya çalıştı...

Hürriyet Ombudsmanı'na geri adım attırdı!..

Hürriyet gazetesi Ombudsmanı Faruk Bildirici, "davet gazeteciliği" dediği "hanut gazeteciliği" konusunda geçen hafta yazdığı yazıdan geri adım attı...

Geçen hafta "Gazetelere reklam vermek yerine gazeteci davet edip, reklamdan daha etkili ve daha ucuzyolla tanıtım yapıyorlar." diyen Faruk Bidirici, bugünkü yazısında "Piyasa koşullarının, gazeteciliğin yapılma biçimini ve ilişkilerini etkilediğinin de farkındayım" diyerek geri vites yaptı.

Bildirici'nin bugünkü yazısına bakılırsa "Hanut Gazeteciler"den baya tepki gelmiş anlaşılan...

O da orta yolu bulmaya çalışmış!..

İşte Faruk bildirici'nin bugünkü yazısı:

BİLDİRİCİ'DEN
AÇIKLAMA VAR
Ben "Reklamın ucuz ve etkili yolu" yazısındaki görüşlerimden geri adım atmış değilim, bu yazıda farklı olarak sadece piyasa koşullarına dikkat çektim. Bir de bu tür davetli gezilerden de bazen haber değeri taşıyan haberler yazılabildiğine dikkat çektim. O kadar. Durum budur. 

 DAVET GAZETECİLİĞİ-2  

"DAVET gazeteciliği”ni eleştirmiştim geçen hafta. Şirket ve mekân sahiplerinin davetli gezileri, reklamın ucuz ve etkili yolu olarak kullandığını, davetle gidilen gezilerde gazetecilerin de çoğu zaman haber yerine olumlu tonlar taşıyan metinler yazdığını vurgulamıştım.

Yanlış anlaşılmaları önlemek adına bir noktanın altını çizmek durumundayım. Eleştirilerimde hiçbir gazeteci arkadaşımı hedef almadım; sadece Hürriyet’te değil, tüm medyada yaygınlaşan ‘davet gazeteciliği’ yöntemini eleştirdim.

Piyasa koşullarının, gazeteciliğin yapılma biçimini ve ilişkilerini etkilediğinin de farkındayım. Şirketler ve tüm ticari kuruluşlar, medyanın haber kaynakları arasında ön sıralarda gelmeye başladı.

Davetli geziler de bu kaynaklarla ilişkinin yollarından biri durumunda. Bu gezilerden yazılan haber ve yazıların tamamının tanıtım metinleri olduğunu da söyleyemem. Elbette davetli gezilerden yazılmasına rağmen haber değeri taşıyan, olaya nesnel yaklaşılmış, reklam olarak algılanmaması için özen gösterilmiş metinler de yayınlanıyor.

Ayrıca ‘davet gazeteciliği’ne örnek olarak, uluslararası bir kruvaziyer şirketinin gezilere gazeteci davet ederek tanıtım yolunu seçtiğini, bu nedenle de hiç reklam vermeye gerek görmediğini yazmıştım. Adını vermediğim bu şirketten “gazeteye reklam verdikleri” açıklaması geldi. Yanlış bilgiyi düzeltmekle yükümlüyüm. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar