GÜNDEM

Halkevleri'nin ödülleri <font color='#FF0000'>tutuklu gazeteciler</font>e!

Halkevleri, Basın, sanat ve dayanışma ödüllerinin verildiği Halkın Hakları Ödül törenine "tutuklu gazeteciler" damgasını vurdu.

Halkevleri'nin ödülleri <font color='#FF0000'>tutuklu gazeteciler</font>e!
GAZETECİLER.COM - 80. kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinlikler ile kutlayan Halkevleri, Halkın Hakları Ödül Töreni'nin ikincisini önceki gün gerçekleştirdi. Basın, sanat ve dayanışma ödüllerinin verildiği törene "tutuklu gazeteciler" damgasını vurdu.

Halkevleri'nin gelenekselleştirmek istediği Halkın Hakları Ödül Töreni'nin ikincisi dün (18 Şubat) Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası'nda gerçekleşti.

107 tutuklu gazetecinin adının tek tek okunduğu törende, tutuklu gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık ile Özgür Gündem Gazetesi, 'Halkın adalet ve özgürlük taleplerine haberleri ve yazılarıyla sundukları katkıdan dolayı' ödüle layık görüldü.

İŞTE HALKIN HAKLARI ÖDÜLLERİNİN SAHİPLERİ

İlk ödül özgür basının simgesi olan Özgür Gündem gazetesine akademisyen Korkut Boratav tarafından verildi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Akyol, "sırtında 70 arkadaşının cesedini taşıdığını, 100'den fazla arkadaşının sürgünde olduğunu" söyledi. Akyol, "Tek kişi kalana kadar demokrasi ve özgürlük için mücadele edeceğiz" dedi.

Akşam gazetesi yazarı Nihal Kemaloğlu, Hopa haberleri nedeniyle Milliyet gazetesi muhabiri Türker Karapınar'a, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Radikal gazetesi muhabiri Mesut Hasan Benli'ye ödüllerini takdim etti. Karapınar, Halkevleri'nin sokak eylemlerini de takip ettiğini söylerken, Benli ödülü tutuklu gazetecilere adadı.

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu'ndan Tarık Çalışkan, Doğan Haber Ajansı muhabiri Tahsin Güner'in ödülünü Sendika.Org muhabiri Osman Nuri Orhan'a sundu. Orhan, Güner'in "Ödülüm, sokakta her gün haber peşinde emek sarf eden tüm arkadaşlarıma gelsin" sözlerini salonla paylaştı. Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ömer Şan'a ödülünü CHP milletvekili Levent Gök verirken, Şan ödülün gerçek sahiplerinin yaşam mücadelesi verenler olduğunu ifade etti.

Dayanışma ödülleri Şık ve Şener'e

Ödül töreninde dayanışma ödülleri tutuklu gazetecilere gönderildi. Ahmet Şık adına ödülü Vatan gazetesi muhabiri Kemal Göktaş aldı. Ödülü veren ise Hopa tutuklusu Doruk Yıldırım idi. Her iki isim de Şık'ın savunmasından parçalar okudu. Nedim Şener adına ödülü alan Taylan Erten'e ise ödülünü CHP milletvekili Kazım Kurt takdim etti.

Sansüre karşın Uludere'yi anlatan, Van'ı yazanlar var

Medya Mahallesi programında Uludere Katliamı'nı sansüre karşın haberleştirmesi ile ödüle layık görülen Ayşenur Arslan adına ödülü CNN Türk kanalından Büşra Arslantaş aldı. Arslantaş'a ödülü sunan ÇGD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Bulut ise tutuklu bulunan 107 gazetecinin tek tek isimlerini saydı. Akşam gazetesi köşe yazarı Özlem Akarsu Çelik ise ödülünü Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş'tan aldı. Çelik, ödülü ilticacı kadınlar için aldığını belirtti.

Türküleriyle salona coşku katan Feryal Öney, Van'a kardeşlik köprüsü kuran ve her daim halkının yanında olan Kardeş Türküler adına Halkevleri Genel Sekreteri Oya Ersoy'un elinden ödülü aldı. Öney, umut etme çağrısında bulundu. Radikal gazetesi köşe yazarı Ezgi Başaran adına ödülü Özgür Onur alırken, ödülü sunan Halkevleri GYK üyesi Metin Kaya, halkın doğru haber alma hakkı için şehit ve tutsak düşen herkesin önünde saygıyla eğildiğini dile getirdi.

Bir başka Radikal gazetesi köşe yazarı Pınar Öğünç de kadın hakları hakkında yazdığı yazılardan dolayı ödül aldı. Öğünç'ün ödülünü Kaos GL'den Aslı Demir alırken, ödülü sunan Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Betül Öztürk Korkut, tutuklanan 9 KESK'li kadın için de alkış istedi. Van ile ilgili yazıları nedeniyle ödüle layık görülen Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Müge İplikçi'nin ödülünü iletme görevini ise etkinliğin sunucusu Taner Rumeli üstlendi.

Ödüllerin verilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

ÇOK OKUNANLAR