REKLAM

Habertürk o reklamı yayınlamayacak!

Adolf Hitler'li şampuan reklamına Habertürk Grubu'ndan ambargo geldi. İşte ambargo açıklaması..

Habertürk o reklamı yayınlamayacak!

Habertürk Grubu, Adolf Hitler'in görüntülerine yer verilen ve tepki çeken reklam filmini yayınlamıyor. Televizyon yönetimi reklamın neden yayınlamadığını Haberturk.com'da şöyle duyurdu:

Habertürk'ten Hitlerli reklama kırmızı kart!

Bir insanlık suçu olan faşizmin ve ırkçılığın sembol ismi, on milyonlarca insanın öldürülmesinden sorumlu Adolf Hitler, amacı ne olursa olsun reklamlarda kullanılabilir mi? Reklamlarda kullanmak, bu insanlık suçunun en büyük sembolünün popülerleştirilmesine ve suçunun meşrulaşmasına yol açar mı, insanlık suçuna duyulan tepkileri azaltır, kamuoyunun bu konudaki bilincini köreltir mi? Böyle bir suçun faili ticari meta olarak kullanılabilir mi?

Bu ve benzeri sorular Hitler'in bir şampuan reklamında kullanılmasıyla gündeme geldi... Habertürk Grubu, sorumlu yayıncılık ilkeleri gereği söz konusu reklam filmine kırmızı kart gösterip yayınlamadı ancak bir çok tv kanalının reklamı yayınlamakta olduğu görülüyor. Reklam ve etik tartışmalarını alevlendiren reklam filmine başta Musevi cemaati olmak üzere bir çok kesimden tepki yağıyor...

MUSEVİLER'DEN TEPKİ

Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati tarafından yapılan yazılı açıklamada, "dün cemaatin web sitesinden yapılan ilk açıklamayı takiben konuyla ilgili ajans sahibiyle yapılan ve hassasiyetlerin aktarıldığı görüşmeye rağmen söz konusu reklamın halen medyada yer aldığının esefle müşahede edildiği" belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Reklamda farklılık veya farkındalık yaratma adına ideolojisi, vahşeti ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan çarpık zihniyetin en çarpıcı örneği Hitler'i her ne sebeple olursa olsun reklam filminde kullanmanın kabul edilemez bir durum olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz. Bu zihniyeti kınıyor ve insanlık vicdanında yaratılan tahribatın bir an önce tamiri adına kamuoyundan özür dilenmesi gerekliliğini vurguluyoruz."

"KORKU VERİCİ"

Şampuan reklamında Adolf Hitler'in kullanılması, Amerika'daki Yahudilerin de tepkisine neden oldu.

ABD merkezli Yahudi sivil toplum örgütü İftira ve İnkar ile Mücadele'den (The Anti-Defamation League- ADL) yapılan yazılı açıklamada, Yahudi milletine karşı soykırım yapan bir insanın şampuan reklamında kullanılmasının anti-Semitizm'i körükleyeceği iddia edildi. Hitler'in milyonlarca Yahudiyi, İkinci Dünya Savaşı'nda öldürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, böyle bir insanı kullanarak ürün satmaya çalışmanın hem "çok elim" hem de "iğrenç" olduğu ifade edildi.

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, reklam filmini soykırım kurbanları ve kurtulanları anısına büyük saygısızlık olduğunu ileri sürdü. Foxman şöyle konuştu: "Bu emsalsiz trajedinin önemsizleştirilmesi, duyarsızlaştırılmasına katkıda bulunarak soykırım imajı ile hala bazı ülkelerde ürün satmaya çalışılması korku verici. Hitler'in ya da onun ölüm makinelerinden herhangi birinin imajını kullanarak ürün ya da hizmet satmaya çalışmayı hiçbir gerekçe haklı çıkaramaz."

Foxman, reklam filminden dolayı duydukları rahatsızlığı Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'a ilettiklerini hatırlattı. Yazılı açıklamada ayrıca, tarihte Yahudilere kucak açmak ile övünen Türkiye'nin bu reklam ile halkını soykırım konusunda yanlış bilgilendireceği de savunuldu.

KÖŞE YAZARLARI DA SERT ŞEKİLDE ELEŞTİRDİ

Tüm dünyadaki Musevi topluluğu tarafından eleştirilen reklam filmine, köşe yazarları da kayıtsız kalmadı.

"Baş üstüne. Heil Hitler!"

Milliyet Yazarı Ali Eyüboğlu, köşesinde konuyu gündeme getirdi ve "'Hitler' denince az çok tarihi bilgisi olan birinin aklına ne gelir? 'Üstün Alman ırkı' yaratma uğruna zihinsel engelli vatandaşlarını bile öldürten, binlerce yahudiyi gaz odalarında zehirledikten sonra fırınlarda yaktırıp, onlardan sabun yapan faşişt bir lider.İnsanları öldürüp, onlardan 'sabun' yapan Hitler'i şampuan reklamında kullanmak, akıl kârı mı?" şeklinde tepki gösterdi. "Şimdi biz bu reklamı izledikten sonra, 'İnsanları öldürüp sabun yapan Hitler, bir şampuanı öneriyorsa mutlak süperdir' deyip Biomen mi alacağız, öyle mi?" diye soran Eyüboğlu, yazısını "Baş üstüne. Heil Hitler!" sözleriyle bitirdi.

"RTÜK, hiç mi sakınca görmüyor, Hitler'in reklam figürü olmasında?"

Cumhuriyet'ten Ali Sirmen de "RTÜK'e Selam: Heil Hitler!" başlıklı yazısında tepkisini "Hangi TV kanalında bilmiyorum, bir şampuan reklamında Hitler'i görünce şaşkınlıktan küçük dilimi yutayazdım" sözleriyle dile getirirken, şöyle devam etti:

Benim şaşırdığım, koca koca generallerini, profesörlerini, rektörlerini, has yazarlarını teröristlikten hapse atan bir ülkenin TV kanallarında tarihin en nefret uyandıran, en büyük teröristinin, reklam figürü olarak kullanılmasına, RTÜK'ün seyirci kalmasıdır.

RTÜK, hiç mi sakınca görmüyor, Hitler'in reklam figürü olmasında?..

Türkiye'nin egemenleri hiç mi rahatsız olmuyorlar, Nazizmin batışından 67 yıl sonra Hitler'in Türkiye'de şampuan pazarlamasından?

Bu kafayla toplumca insanlar sağ kollarını havaya dikip selam duracaklar:

- Heil Hitler!..

"Akşam başlarını yastığa koyduklarında..."

Reklam filmiyle ilgili yazan köşe yazarlarından biri de Radikal'den Gürül Öğüt oldu. Öğüt, Hitlerli reklam taktiğini masaya yatırdığı yazısında, şok reklamlara dünyadan örnekler verdi ve sordu: Neden insanları rahatsız eden ve tepki çeken reklamlar yapılır?

Öğüt, yazısını şu cümlelerle bitirdi:

Sorumluluk marka sahibinde ve reklamcısındadır. Ürün satmak için insanlık suçu işlemiş bir caniye reklamda yer vererek sebep oldukları toplumsal rahatsızlığın muhasebesini, akşam başlarını yastığa koyduklarında kendileri yapacaklardır.

"Reklamdaki espriyi anlamadılarsa kendileri bilir"

Hitlerli reklamın yaratıcısı Hulusi Derici ise Marketing Türkiye'ye yaptığı açıklamada reklam filmini savundu.

Derici, "Eğer bir markanın hakkında ileri geri konuşuluyorsa bu o markayı var eder. Aksi taktirde kayıtsız kalınması o markayı öldürür. Bunun için insanlara bakmak bile yeterli... Madonna'ya bakın, Tayyip Erdoğan'a bakın, hatta Hülya Avşar'a bakın. O nedenle birileri üretir birileri konuşur. Reklamdaki espriyi anlamadılarsa kendileri bilir. İsteyen istediği gibi çekiştirsin..." dedi.

ÇOK OKUNANLAR