GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Günün yazarı Murat Bardakçı

Sapanca'da yavru köpeğin başına gelenleri "Bize bir haller oldu" yazısında farklı bir perspektiften ele alan Murat Bardakçı günün yazarı oldu.

Günün yazarı Murat Bardakçı

Sapanca'da yavru köpeğin başına gelenler bir infiale neden oldu. 

Milletçe havyan sevgisinde birleşerek bu konuda sesimizi yükselttik ve gerekli adımların atılması için bu tepkiler bir basamak oldu diyebiliriz. 

Peki böylesi bir vahşet nasıl gerçekleşti?

Bu sorunun cevabı aranırken bugün Murat Bardakçı geçmişte hayvanlara verdiğimiz değeri de anlatan çok güzel bir yazı yazdı. 

Diyor ki Bardakçı: 

"İmparatorluk zamanında, özellikle de 16 ile 18. asırlar arasında Türkiye’ye gelen yabancıların kaleme aldıkları seyahatnameleri okuyacak olursanız, hayvanlara karşı gösterdiğimiz şefkatten dolayı şaşkınlığa düştüklerini görürsünüz. Camilerin dış cephelerine “kuş evleri”, sokaklara da kediler için yuvalar yaptırılması, sokak hayvanlarını beslemek için maaşlı görevliler istihdam edilmesi, hattâ beygirler için haftanın bir gününün tatil ilân edilmesi Avrupalı’yı hayrete garketmededir...

Biz, birzamanlar işte böyle idik! Üçüncü Murad 15 Şubat 1587’de İstanbul Kadısı’na hayvanlara fazla yük konmasını ve cuma günleri çalıştırılmalarını yasaklayan bir ferman göndermiş, bundan üç asır sonra, 2 Ekim 1856’da halka Üçüncü Murad’ın fermanının hâlâ yürürlükte olduğu hatırlatılıp yasaklara uymaları istenmişti..."

Geçmişin iyiliklerini, güzelliklerini alsak keşke hep. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar