GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Güngör Uras

Milliyet

Güngör Uras
Ankara ve İstanbul'daki bombalı terör eylemlerinin ardından özellikle AVM'lerle ilgili bir çok uyarı, ihbarlar yapıldı. 

Millet korku ve temkinli olmak adına AVM'lerden uzak duruyor. 

Bugün Güngör Uras Milliyet'teki köşesinde AVM'lerin ekonomik boyutunu ele almış. 

Türkiye'de bir yılda nüfusun 25 katı insan AVM'lere girip çıkıyormuş. Bu çok yüksek bir rakam. Üstelik AVM'lerin cirosu geçen yıla oranla daha da artmış. 

Terör saldırıları şüphesizki sosyolojik etkilerin yanında ekonomik olarak da büyük darbe vuruyor ülkemize. 

Güngör Uras bu durumun AVM'lere bakan yönünü rakamlarla gözler önüne sermiş. Güngör Uras'ı günün köşe yazarı seçerken, çarpıcı rakamları sizlerle paylaşıyoruz.

- Ülke genelinde 360 AVM var. Sadece İstanbul'da 103, İzmir'de 22, Ankara'da 37 AVM faaliyet gösteriyor.

- AVM'lerdeki perakendecilerin 2015 ciroları 95 milyar TL. Ülke genelinde 120 milyar TL olan toplam gıda dışı organize cironun yüzde 75'i AVM'lere kaymış durumda.
AVM'lerde martta işlerin nasıl gittiğine, ziyaretçi sayılarına ait rakamlara erişilemiyor. Ocak ayı bilgilerine göre,

- AVM'lerde ciro, 2016 yılında bir yıl öncenin aynı ayına göre, cari fiyatla yüzde 12.8 arttı. Bu artış TÜİK'in Türkiye geneli için belirlediği cari fiyatla yüzde 8.4 oranının üzerinde.

- AVM'lerde satışların, AVM dışı perakende satışlardan daha canlı geçtiği anlaşılıyor.

- Ocak 2015'e göre Ocak 2016'da AVM'lerdeki satış artışları, cari fiyatla, çanta ve ayakkabıda yüzde 19, giyimde yüzde 13, teknoloji marketlerde yüzde 16 oranında.

- Ocak ayı indirimli satışların başlandığı, okulların yarı yıl tatillerinin başladığı bir ay olarak AVM'lere ilginin artması beklenen bir ay. Bu ocak ayında AVM'lerde ziyaretçi sayısının geçen yılın ocak ayı ile aynı kaldığı belirtiliyor.

- AVM'lere bir yılda 2 milyar (toplam nüfusumuzun 25 katı) kadın, erkek ve çocuk girip çıkıyor, alışveriş yapıyor. Geziyor, eğleniyor. Perakende alışveriş ve AVM'ler yaşamımızın bir parçası oldu
ÇOK OKUNANLAR