KİTAPLIK

Gezi Fenomeni davası başladı

Gazeteci-yazar Erol Özkoray savunmasında, davanın düşmesi gerektiğini söyledi ve "savcının isnat etmeye çalıştığı suçun kanun olarak karsılığı yoktur" dedi.

Gezi Fenomeni davası başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Gezi Fenomeni" adlı kitabında hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk celsesinde, gazeteci-yazar Erol Özkoray savunmasında, davanın düşmesi gerektiğini söyledi ve "savcının isnat etmeye çalıştığı suçun kanun olarak karsılığı yoktur" dedi.

Savunmasında RTE'nin "Gezi Direnişi sırasında, insanlarımızın ölümüne ve yaralanmasına yol açtığı için "insanlık karşı suç" islediğini ve "meşruiyetini keybettiğini" belirten Özkoray şunları söyledi:

Deneme"Gezi'nin anonim olan duvar yazıları ve sloganlarına kitabımda yer verdiğim için ceza vermeye çalısılıyor. Bu eski TCK'daki 162. maddedir, ancak yeni TCK'da buna yer verilmedi. Savcılık makamı olmayan bir kanunu hortlatmaya çalışıyor, kendini kanun yapıcı olan parlamento yerine koyuyor. Bunun gerçekleşebilmesi için davaya gelmesi değil, Ankara'ya parlamentoya gidip lobi faaliyetinde bulunması gerekiyor. Hukukun temel prensibidir: Kanun yoksa, ceza da yoktur; kanunsuz suç olmaz! Mahkemedeki genel hava, bana gelecek duruşmada davanın düşeceği izlenimi uyandırdı. Tersi zaten çok büyük skandal olur."

Avukat Sennur Baybuğa'nın Erol Özkoray'ı savunduğu davayı PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, PEN 2. Başkanı Halil Ibrahim Özcan, Türkiye Yayıncılar Birliği Koordinatörü Merve Okçuoğlu, editör Attila Tuygan, yazar Aziz Tunç, gazeteci Raffi Hermon, kitabın diğer yazarları Nurten-Gökşin-Imre Özkoray, psikolog Inci Özkoray ve yabancı basın mensupları takip etti.

Erol Özkoray'ın 32 aya kadar hapsinin istendiği davanın bir sonraki celsesi 17 Haziran 2014 tarihinde görülecek.

ÇOK OKUNANLAR