REKLAM

Geçtiğimiz yılın reklam liderleri bu yıl sustu

Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, markalar için önemli bir fırsat olan özel günler için yapılan reklam yatırımlarında dikkat çekici bir düşüş gözleniyor.

Geçtiğimiz yılın reklam liderleri bu yıl sustu
Araştırma, 2011 yılında Anneler Günü ve Sevgililer Günü başta olmak üzere, özel günlere yapılan reklam yatırımlarında dikkat çekici bir azalma yaşandığını ortaya koyuyor. Sevgililer Günü ile başlayan düşüş, Anneler Günü ile devam ediyor.

 Medyada yer alan haber ve reklamların sayılarında bir önceki yıla oranla önemli farklar gözlenirken, bu gelişmeden yola çıkan Medya Takip Merkezi (MTM), çarpıcı sonuçlara ulaştı.
 
“Anneler günü” temalı reklamlarda yüzde 33 oranında azalma var…
MTM Medya Takip Merkezi, reytingi yüksek 13 TV kanalında yayınlanan reklam kuşaklarını inceleyerek hazırladığı araştırmasında, 1 Nisan-5 Mayıs 2011 tarihleri arasında, 30 markanın “Anneler Günü” temalı reklamlarını mercek altına aldı.
 
2011 yılında yayınlanan reklamların sürelerinde, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 33 azalma olduğu tespit edildi. 2010 yılında 32 markanın toplam 3 bin 905 reklam spotu yaklaşık 21 saat ekrana gelirken; 2011 yılında ise30 markanın toplam 3 bin 158 reklam spotu yaklaşık 14 saat boyunca ekranlar yoluyla hedef kitleye ulaştı.
 
Araştırma sonuçları, geçtiğimiz yıl Anneler Günü için büyük reklam yatırımı yapan markaların bir kısmının, 2011’de bu özel güne ilgi göstermediğini ortaya çıkardı. Reklam veren sektör ve markalardaki değişim, reklam yatırımlarına da yansıyarak düşüşü etkiledi.
 
Mücevherat reklamlarında düşüş, küçük ev aletlerinde ise atak var…
Rapora göre, Anneler Günü’ne bu yıl en çok reklam yatırımı yapan sektör, geçtiğimiz yıla oranla reklam yatırımını 2,5 kat arttıran küçük ev aletleri sektörü oldu. Geçtiğimiz yıl bu özel gün için hiç reklam vermeyen pek çok küçük ev aletleri markası, bu sene duygusal ritmi yüksek reklamları ve kampanyaları ile dikkatleri çekti. Anneler Günü’ne en çok ilgi gösteren ikinci sektör ise, reklamlarında yüzde 45 oranında artış yaşanan bankacılık sektörü oldu.
 
Geçen yıl, Anneler Günü için yaptığı büyük reklam yatırımları ile dikkat çeken sektörlerin bir kısmı, bu yıl ivme kaybetti. 2010 yılında bu özel güne en çok reklamı ayakkabı/çanta sektörü verirken, sektörün bu yılki reklamları ise yaklaşık 5 kat kadar düşüş gösterdi. Mücevherat, reklam yatırımını azaltan bir diğer sektör oldu. Geçtiğimiz yılın en çok reklam veren ikinci sektörü olan mücevherat, bu yıl yüzde 35 oranında düşüş göstererek, en çok reklam veren sektörler listesinde dördüncü sıraya geriledi.
 
Anneler günü’ne en büyük yatırımı Arçelik ve Bosch yaptı…
MTM’nin araştırmasına göre, konuyla ilgili en çok veren marka, Arçelik oldu. Arçelik, 1 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında, 180 reklam spotunu hedef kitlesinin ilgisine sundu. Konuyla ilgili reklama en çok yatırım yapan ikinci marka ise 2010 yılına oranla reklamlarında yüzde 36 oranında düşüş yaşanan Bosch oldu.
 
Anneler Günü için reklama en çok yatırım yapan diğer markalar sırasıyla; Maximum Kart, Beko, Tefal, Advantage Card, Singer, Ceyo, Zen, Saray Halı, Ariş Mücevherat, Atasay, Ofçay, Bellona ve Korkmaz oldular.
 
Geçtiğimiz yılın reklam liderleri bu yıl sustu
Rapora göre; 2010’da Anneler Günü’ne en çok reklam yatırım yapan marka olan Polaris, bu yıl TV mecrasına reklam vermemeyi tercih etti. 2010 yılında en çok reklam veren sıralamasında üst sıralarda yer alıp, bu yıl ekranlarda görünmeyen diğer markalar ise Calgon, Bernardo By Gift Home, Altınbaş, King, Arzum ve Anadolu Hayat Emeklilik oldu.
 
“Markalar yüzlerini fırsat sitelerine döndü”
Anneler Günü’ne reklam verenin ilgisinin nasıl bir seyir izlediğini ortaya koyan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren MTM Genel Müdürü Halef Remzi VAYIS, bu özel günler için TV mecrasına verilen reklamlardaki düşüşün dikkat çekici boyutlarda olduğunu söyleyerek, “Markaların son zamanlarda çok ilgi gösterdiği yeni bir mecra var; fırsat siteleri. Bu sitelerde yapılan kampanyalar, tüketicilerden yüksek ilgi buluyor. Bu yeni trend, markaları da yeni arayışlara soktu. TV mecrasına verilen reklamlardaki düşüşün bir nedeni bu olabilir” dedi.
 
www.medyaloji.net
ÇOK OKUNANLAR