TV HABER

'Gazetelere zarar veriyorsa manşetleri yayınlamayalım'

TVNET'de canlı yayına katılan Hadi Özışık, internet medyasından şikayet eden gazetelere çağırda bulundu...

'Gazetelere zarar veriyorsa manşetleri yayınlamayalım'
GAZETECİLER.COM (ÖZEL) TVNet'te Veyis Ateş'in hazırlayıp sunduğu Son Baskı'nın bugünkü konuğu İnternet Medyası Derneği başkanı Hadi Özışık'tı.

Gündemin önemli maddelerini ve satırarasında kalan bilgileri yorumlayan Özışık, Veyis Ateş'in soruları ile internet medyası ile gazeteler arasında yaşanan haber gerilimlerini de değerlendirdi...

Özışık "internet siteleri gazetelerin haberlerini alıp kullanıyor" şeklindeki eleştirilere yanıt verdiği programda, "Eğer gazetelere zarar veriyorsa söyleyin karar verelim,  televizyonlar da internet de gazete manşetlerini yayınlamasın. İnternet medyası olarak ilk önce biz çekilelim..." dedi.

İşte programdan satırbaşları:

GAZETELER İNTERNET MEDYASINDAN YAKINIYOR

Veyis Ateş:
Gazete manşetlerini, İnternet Medyası Derneği Başkanı ile yorumlamak biraz paradoksal bir şey oldu. Gazeteler ile İnternet medyası arasında bir emek kaçırma var sanki.

Ben bir gazeteciyim. Yıllarca ekmeğimi geleneksel medyada çalışarak kazanan, sürekli sarı basın kartı olan, geleneksel medyadan emekli olan bir gazeteciyim. Geleneksel medya ile karşı karşıya olmam, ya da kavga içinde olmam söz konusu olamaz. Benim böyle gösteriliyor olmam, dışarıdaki dostların, beni bilen takip eden arkadaşların buna inanması beni şaşırtıyor.

Veyis Ateş: Bir de sizden yakınıyorlar...

Yakınıyorlar çünkü bir karmaşa var. Karmaşanın kaldırılması için diyalogların olması gerekiyor. O  diyalog eksikliğinden dolayı da biz sanki iki farklı cephedeymişiz gibi bir durum var.

Veyis Ateş: Yeni Şafak muhabiri "Mehmetçiğe akıllı karakol" diye özel bir haber yapmış. Ajans haberi değil. Bunu bugün muhtemelen pek çok internet sitesinde göreceğiz. Buraya verilen emek... Ya da Suriye'ye gidilmiş, 3-5 bin dolar para harcanmış, orada bir sürü ilişiler kurulmuş... Yeni Şafak bunu vermiş. İnternet medyası bunu çekiyor hiç bedel ödemeden yayınlıyor.

Hadi Özışık: Çok güzel bir noktaya değindiniz.

GELİN TELEVİZYONLAR DA BİZ DE MANŞETLERİ YAYINLAMAYALIM

Veyis Ateş:
Buradaki adaleti, buradaki teraziyi nasıl sağlayacaksınız?

Hadi Özışık: Bakın ben şunu söyleyeyim. Başka programlarda da söyledim, yazdım da. Bu söz ettiğimiz haberi, internet medyasında gerçek manada yapan arkadaşlarımın kesinlikle almaması gerekiyor. Bu haberi olup kopyalayıp yapıştırmaması gerekiyor. Az önce bir genel yayın yönetmeniyle konuştum. Sen de buradaydı. Ben şunu söylüyorum Yeni Şafak özel bir haber yaptıysa ve bu gerçekten  çok önemli bir haberse ben ancak şunu yapabilirim. Bu haberi alıp, Yeni Şafak'ın kaynağını gösterek ama haberin dibine parantez içinde Yeni Şafak yazarak değil... Ben bu haberi alırım. Haberleştiririm. Alır haberi haberleştiririm... Biz yıllarca televizyon kanallarında çalışmadık mı? Gazete, haberinde şu açıklamalara yer verdi diye ifadeler kullanmadık mı? Gazetenin haberin şu tepkiler gösterildi demedik mi? Yıllarca gazetecilik yaptık. Televizyonlarda gazetelerin haberlerini değerlendirdik. Biz bunun aynısını yapmaya çalışıyoruz internet ortamında. Haberi haberleştiriyoruz.
Onun dışında ben adamın yazarını da alıyorum oradan. Arkadaş, boy boy gazete manşetleri de veriyoruz biz.  Ben diyorum ki almayalım. Gazeteler bir karar alsınlar desinler ki bundan sonra bunu yayınlama. İlk uyacak kişi benim.

Veyis Ateş: İnternet Medyası Derneği olarak böyle bir karar aldığınızda bunun tüm sitelerde bir yaptırımı olacak mı?

Hadi Özışık: Biz dernek olarak böyle bir karar alırız. Ama uyulup uyulmaması dışında burada haksız bir rekabet var. Gazete manşetleri diye tıklatıyoruz. İnternette tık önemli. Ama bu sadece bizim için değil. Televizyonlar için de geçerli. Televizyonlar sabah programlarında gazete manşetlerini vermiyor mu? Gelin hep beraber bir karar alalım. İnternet medyasında en başta ben çekileyim. Hep beraber diyelim ki gazete manşetlerini eğer gazetelere zarar veriyorsa vermeyelim. Eğer zarar veriyorsa biz yayınlamayalım.

SAP SAMAN İLE AYRILACAK

Veyis Ateş: Siz nereden besleneceksiniz?

Hadi Özışık: İşte orada sap ile saman ayrılmış olacak biz gazetecilik yapacağız o zaman. Biz süreli gazete haberlerini çalan siteler değiliz ki. Ben buradan bütün arkadaşlarıma sesleniyorum. Hadi sahaya. Bizim matbaa dağıtım sorunumuz yok. O zaman insana yatırım yapalım. Özel haber yapalım. Ajanslardan zaten alıyoruz. Gazete haberini alıyorsak haberleştirerek kullanalım. Yazar Veyis Ateş önemli bir konuya mı parmak basmış, gazeteciler.com'da yapıyoruz bunu. Yazarın yazısını haberleştiriyoruz. Yazarın sitesine link gönderiyoruz. Bu karmaşanın ortadan kaldırılması ve gerçekten gazetecilik yapan sitelerin ortaya çıkması lazım. Bazı arkadaşlarımız alıntının, gazete yayınlanıp kamuoyuna mal olduktan sonra olabileceğini söylüyor. Hukuksal olarak da bunun engellenemeyeceğini söyleyenler var. Bu onların görüşü. Ben böyle bile olsa, kopyala-yapıştır yapmamalıyız diyorum. İsimler karıştırılıyor, dernekler karıştırılıyor. Ben medya derneği başkanı ile de görüştüm. Emeğe saygılı olmak zorundayız dedim. Biz yasa taslağı verdik. Bir başka arkadaşımızın başkanı olduğu derneğin verdiği taslak ile bizimkini yanyana koyduklarında bazı arkadaşlarımız Hadi'nin derneği diye konuştu. Bu ikisi birbirine karıştırılıyor.

KİMSE HABERİ ÇALALIM DEMİYOR AMA...

Veyis Ateş:
Onlar ne diyor?

Hadi Özışık: Onlar da çalalım çırpalım demiyor. Onlar kaynak göstererek alıntı yapabiliriz diyorlar.

Veyis Ateş: Peki şunu nasıl çözeceksiniz? Haberin ayrıntısını maçtan 10 dakika sonra okuyabiliyoruz. Burada geleneksel medya ile modern medya arasında uyum nasıl sağlanacak. Geleneksel gazeteye gerek kalmayacak sanki.

Hadi Özışık: Herşeyin bir uyum süreci var. Bundan 14 sene önce İnternethaber.com'u yayına aldığımda haberin altına yorum yazılmasını yapan ilk site biz olduk. O zaman herkes bizimle dalga geçmişti, sonra Hürriyet de koydu. Son dakika haberini ilk biz koyduk. Sonra Hürriyet de uyum sağladı. Hürriyet'in de tedbir alması gerekiyor. Başdöndürücü bir yarış var. Herkes bir mücadele veriyor. Hürriyet şu an Son Dakika diye bir şey yapıyor.

HERKES HİTİNİ DE HADDİNİ DE BİLECEK

Veyis Ateş: Ben sizi bildim bileli bir yasadan söz ediyorsunuz? Çıktı mı internet yasası?

Hadi Özışık: Hayır çıkmadı. Bekliyoruz, bekliyoruz, bekliyoruz. Yeni yasama yılını bekliyoruz. Sayın Bülent Arınç'ın samimiyetine inanıyorum. Bu çıktığı zaman bu kargaşa da ortadan kalkacak. Yarışta sahada adamı olan iyi iş yapacak. Çalma çırpma haberler ile site kuranlar, site sahibi oldum diyenler var. Yasa çıkınca herkes hitini de bilecek haddini de bilecek.




ÇOK OKUNANLAR