GÜNDEM

Gazeteci hastalığı: Karpal Tünel Sendromu

Her mesleğin bir hastalığı var... Peki ya gazetecilik mesleğinin hastalığı ne?.. Kapral Tünel Sendromu hastalığı nedir?..

Gazeteci hastalığı: Karpal Tünel Sendromu

Hemen her mesleğin hastalıklara yol açabilen dezavantajları mevcut. Peki gazetecilerin hastalığı ne?..

Uzmanlara göre gazetecilerin meslek hastalıklarının başında karpal tünel sendromu geliyor...

Medical Park Bursa Hastanesi'nden uzman Doktor Duygu Aygün, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada gazetecilerin meslek hastalıklarının başında Karpal Tünel Sendromu hastalığı geliyor...

Nöroloji uzmanı Duygu Aygün'e göre Karpal Tünel Sendromu ve korunma yolları şöyle:

Karpal Tünel Sendromu, özellikle çalışan kadınlarda çok sık görülen bir hastalık. Sürekli el bileğinin bükülü kaldığı durumlarda ortaya çıkıyor. Bankacı ve gazeteci hastalığı olarak da adlandırılan Karpal Tünel Sendromu hakkında dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

BELİRTİLERİ NELER?

Karpal Tünel Sendromu, özellikle 40-60 yaş arası kadınlarda daha sık görülür. Hastalık başlangıç döneminde el bileğinde, başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısında uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi belirtiler gösterir.

Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak düzeyde olabilir. İlerlemiş vakalarda başparmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar.

NELER YAPILMALI?

Hastalar bileklerini belli aralıklarda dinlendirmeli, bileklerine binen yükü azaltmalı. Fare kullanırken bilek ve dirsek altı desteklenmeli, hasta olmayan diğer el kullanılmaya çalışılmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenilmeli, omega 3 yağ asidi yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar