GÜNDEM

G 9 Gazeteciler platformundan çağrı

İstanbul'da ve diğer kentlerde yaralanan, gözaltına alınan gazeteciler oldu.

G 9 Gazeteciler platformundan çağrı
GAZETECİLER.COM - Polisin orantısız şiddeti, gaz bombaları ve plastik mermiler, en zor koşullarda halkın haber alma hakkı adına sahada görev yapan muhabirleri de hedef aldı. İstanbul'da ve diğer kentlerde yaralanan, gözaltına alınan gazeteciler oldu.

G 9 Gazeteciler platformu bir çağrı yayınladı ve  "Protestonun demokrasilerde vatandaşlara tanınan bir hak olduğu gibi, bu protestolarda yaşananların halka aktarılmasının da gazeteciler için bir görev olduğunu başta iktidar olmak üzere herkese anımsatmak isteriz." dedi. İşte G9 Gazeteciler Platformunun çağrısı:

"Ne yazık ki, son yıllarda, medya sahiplik yapısı ve yeni medya sahiplerinin iktidarlarla içli dışlı ilişkileri nedeniyle, sorunlarını ifade etmek için sokaklara çıkan kitleler, kendilerine karşı 3 maymunu oynayan medyanın sorumluluğunu da sahada görev yapan muhabirlere yükleyip, onları hedef haline getirebilmektedirler.

Sahada görev yapan meslektaşlarımızın, medyanın olayları yansıtma/yansıtmama biçiminin sorumlusu olmadıklarını, ne polisin orantısız şiddetine ne de protestocuların öfkesine hedef olmayı hak etmediklerini belirtmek istiyoruz.

Son olaylarda hedef olup yaralanan meslektaşlarımıza acil şifalar dilerken, iktidarı ve onun polisini sahada görev yapan gazetecileri hedef almaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Protesto hakkını kullananlar da bilmeli ki, sahada çalışan meslektaşlarımızı hedef alan yaklaşımları bizleri polis şiddetinden daha ağır yaralamaktadır.

Sahada görev yapan muhabirler, çalıştıkları medya kuruluşlarının ücretli emekçileri, halkın haber alma hakkının savunucularıdır. Hedef haline getirilmeleri kabul edilemez.

Öte yandan, bu türden olaylar sonrası medyayı suçlamayı alışkanlık haline getiren Sayın Başbakan'ın, medyaya yönelik söylemini bu kez sosyal medya ve twitter'ı da dâhil ederek genişletmesini ifade özgürlüğü açısından kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.

İfade özgürlüğünü sınırlayan her adımın yalnızca eleştirilen asılsız söylenti gazetesinin güçlenmesine hizmet edeceğini anımsatmak istiyoruz.

G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)

ÇOK OKUNANLAR