GÜNDEM

FETÖ'nün medya yapılanması davası başladı

FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik aralarında Said Sefa, Atilla Taş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun da bulunduğu 25'i tutuklu toplam 29 sanığın yargılandığı dava başladı.

FETÖ'nün medya yapılanması davası başladı

FETÖ/PDY’nin medya ayağına yönelik yapılan operasyonlar kapsamında aralarında "fuatavni" adlı Twitter hesabının kurucusu olduğu iddia edilen Said Sefa, şarkıcı Atilla Taş ve gazeteciler Ufuk Şanlı ile Hanım Büşra Erdal'ın da bulunduğu 25'i tutuklu, 2'si firari 29 sanığın yargılanmasına başlandı. 

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanık Atilla Taş'in da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların tümü katıldı. Yakalamali sanık Said Sefa ise duruşmaya katılmadı. 

"ESKİDEN ŞARKICIYDIM, ŞİMDİ GAZETECİLİKTEN TUTUKLUYUM" 

Sanıkların salona alınmasının ardından kimlik tespitlerine geçildi. Mesleği sorulan Atilla Taş ise "Eskiden şarkıcıydım. Şimdi gazetecilikten tutukluyum", aylık geliri ile ilgili sorusuna da "Şu an cezaevindeyim. Para kazanamıyorum" şeklinde cevap verdi. 

Mahkemedeki ilk savunmasını yapmak için kürsüye çıkan Atilla Taş'ın, mikrofona eğilerek “Se…Se..” diye kontrol yapması duruşmayı izleyenleri güldürdü. Gülüşmelerin ardından Taş, “Kusura bakmayın başkanım şarkıcılıktan bir alışkanlık. Uzaklığımı ayarlamak için” dedi. 

"BYLOCK, EAGLE YOK, HİÇ MAKLUBE YEMEDİM, BEYNAMAZIM..."

Savunmasına başlamadan önce mahkeme başkanına, “Siz sormadan hemen ben söyleyeyim Bylock ya da Eagle programlarım yok. Hiç maklube yemedim. Bank Asya’nın önünden bile geçmedim. Müslümanım ama beynamazım” dedi. 

Yazdığı yazılar ve sosyal medya paylaşımları yüzünden 7 aydır tutuklu olduğunu söyleyen Taş, “Buraya gelirken hukuk adına biraz umudum vardı. Ama buraya gelip beni tutuklayan sizi orada görünce o da bitti” dedi. 

"25 YILDIR ASKERDE İKEN YEDİĞİM MERMİYİ BACAĞIMDA TAŞIYORUM"

Terör örgütü üyesi olmakla suçlandığını söyleyen Atilla Taş, “Ben bu ülke için vatani görevimi yaparken yaralandım. 25 yıldır bacağımda bir mermi parçasıyla yaşıyorum. Şimdi devletim bana sen teröristsin diyor. Bu benim çok kanıma dokunuyor. Ben bu vatana ihanet etmedim” dedi. 

"HAM ÇÖKELEK'İ SÖYLEDİĞİM İÇİN YARGILANSAYDIM DAHA MANTIKLI OLURDU..."

'FETÖ' ile ilişkilendirildiği tek şeyin yasal yollarla kurulan Meydan Gazetesi’nde 1 yıl yazı yazmak olduğunu söyleyen Taş, “İnanın ham çökelek şarkısını söylediğim için yargılansaydım daha mantıklı olurdu” dedi. 

Terör örgütü üyesi olsa örgütün televizyonlarında program yapabileceğini söyleyen Taş, “Ben neden bu adamlara bana program yapın demedim o zaman. Deli gibi para kazanırdım. İnanın şu an beni salsanız eve gidecek param yok” dedi. 

BEN DE NİHAT DOĞAN GİBİ TANKLARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İSTERDİM AMA!..

Mahkeme başkanının, “15 Temmuz’da gecesi neredeydiniz?” sorusu üzerine ise Taş, “Evdeydim. Biz de dışarı çıktık hanımla ama tank yoktu bizim orada. Ben de Nihat Doğan gibi tankla fotoğraf çektirmek isterdim ama olmadı” dedi. 

"Attığım tweetlerin altına "terör örgütleri lütfen beni RT'lemesin" mi yazsaydım?" diyen Atilla Taş, "Sayın Cumhurbaşkanını eleştirmenin terör suçu olduğunu bilmiyordum" ifadelerini kullandı.

"BENİM TWİTİMİ GÖRÜP ORDU GÖREVE Mİ GELECEK?"

Mahkeme başkanının attığı bazı tweetleri sorması üzerine ise Taş, “Sayın hakim beni tutukladığınızda da söyledim. Ben ironi yapıyorum. Atilla Taş İroni yazın yazdıklarımı görürsünüz. Milli takım yeniliyor. Ordu greve diye yazdım. Yani başkanım benim o tweetimi görüp ordu göreve mi gelecek?” dedi.

Pişman olacağı hiçbir şey yapmadığını söyleyen Taş, “Benden terör örgütü üyesi çıkmaz sayın başkan” diyerek savunmasını bitirdi. 

Taş’ın savunması mahkeme salonundaki izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.

EKREM DUMANLI'NIN KULAKLARINI ÇINLATTILAR

Atilla Taş'ın ardından savunma yapan eski Zaman çalışanlarının firardaki eski Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve diğer bazı eski Zaman yöneticilerine yönelik ifadeleri dikkat çekti.

İki eski Zaman çalışanı, "örgüt mensubu olmadıklarını" ispatlamak için, Ekrem Dumanlı ve bazı yöneticilerin yurtdışına çıktıklarını hatırlatıp, "Örgüt hiyerarşisinin parçası değilim. Başkaları gibi yurtdışına çıkmadım" dediler...

BAZI YÖNETİCİLER GİBİ YURTDIŞINA ÇIKMADIM

Zaman gazetesi eski Habar Koordinatörü Ali Akkuş, "İllegal örgüt hiyerarşisinin parçası değilim. Başkaları gibi yurtdışına çıkmadım. Geldim, adalete teslim oldum" diyerek Ekrem Dumanlı ve diğer yöneticilere mesaj gönderdi...

Zaman gazetesi eski muhabiri Bayram Kaya da ifadesinde "Birkaç bin liraya evimi geçindirmeye çalışan bir gazeteciyim. Bazı yöneticiler gibi tazminatımı alıp yurtdışına çıkmadım" diyerek yine Dumanlı ve ekibini suçladı...

Atilla Taş'ın savunmasının ardından diğer sanıklar savunma yaptı...

İşte o savunmalardan bazı satır başları:

BAYRAM KAYA
(Eski Zaman muhabiri)

Savcı yazdığım kitabın hükümete karşı kara propaganda olduğunu söylüyor. Bunu kabul edemem.Yazmak için kimseden talimat almadım.

İstihbari bilgi kullanmadım, kamuoyunu bilgilendirmek için kitap yazdım. Kitaplarım hakkında soruşturma/toplatma kararı yok.

2016'da iki kez gözaltına alınıp bırakıldım. Tutuklanacağıma dair haber çıktı. Çeşitli vizelerim vardı ama yurtdışına gitmedim. 

Birkaç bin tlye evimi geçindirmeye çalışan bir gazeteciyim. Bazı yöneticiler gibi tazminatımı alıp yurtdışına çıkmadım.

Suça bulaşmış kim varsa bulunup cezalandırılmalıdır. Sn Cumhurbaşkanının dediği gibi at iziyle it izi birbirinden ayrılmalıdır.

CEMAL KALYONCU
(Eski Aksiyon çalışanı)

Benim mesleğim gazetecilik. Savcı bunu hep görmezlikten gelmiş. Sürekli Basın Kartı sahibiyim.

Aksiyon'un kurucusu olduğum iddiası doğru değil. 21 yaşında Aksiyon'da çalışmaya başladım. 250-300 biyografi yazdım.

Aksiyon dergisi yasal bir kurum olarak varolmuştur. Şimdi geriye dönük olarak orada çalışmış olmam suç gibi gösteriliyor.

Bana yöneltilen iddiaların hiçbiri suç değildir, suçlamaları reddediyorum. Hiçbir muvazzaf askeri tanımadığım ortadadır.

BÜNYAMİN KÖSELİ
(Eski Aksiyon muhabiri)

Bylock isimli programın adını ilk defa hapishanedeyken duydum.

İddianamede suç olarak gösterilen 24 tweetimin 17'si gazetecilikle alakalıdır. Şiddeti kutsama, hakaret asla söz konusu değildir.

Said Sefa'nın iki tweetini RT'lemiştim. Ben bu kişiyi sadece Twitter'dan tanıyorum.

CİHAN ACAR
(Eski Bugün gazetesi muhabiri)

Üç yıllık gazetecilik hayatımda muhabirlik dışında bir şey yapmadım.

Gazetenin en yetkisiz elemanı olarak 2 bin lira maaş aldım. Ancak burada Bugün gazetesinin tek çalışanı olarak yargılanıyorum.

10 tweet ve 3 haberle suçlanıyorum. Eğer bu haberler algı operasyonu idiyse neden yayınlandıkları 2014 yılında dava açılmadı?

İDDİANAMEDEN...

İddianamede, Twitter'de "Fuat Avni" hesabını açan firari sanık Said Sefa'nın "Darbeye teşebbüs ve silahlı örgüt yöneticiliği" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor. 196 sayfalık iddianamede, Fuat Avni hesabının "örgütün kara propaganda ve dedikodu hesabı" olduğu vurgulanıyor. İddianamede, Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız'ın ise "Silahlı örgüte üye olmak" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapisleri isteniyor. Şarkıcı Atilla Taş'ın FETÖ / PDY'nin basın kuruluşu olduğu değerlendirilen ve kapatılan Meydan Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptığı, yazıları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle her ne kadar örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan tutuklanmış ise de fiilen örgütle irtibatı sebebiyle kapatılan TV kanallarına giderek destek olması gibi hususlar dikkate alındığında örgüt üyesi olduğu kanaatine varıldığı ifade ediliyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar